Wat u kunt doen tegen uw lage rugpijn

Lage rugpijn treft meer dan 80% van de mensen op een bepaald moment in hun leven en is de meest voorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid in de VS. Hoewel medicijnen een optie zijn, kunt u ook verlichting vinden met eenvoudige stappen.

Een effectieve manier om rugpijn te verlichten is door een fysiotherapeut te raadplegen, vooral als de pijn langer dan 4-6 weken aanhoudt. Fysiotherapeuten kunnen technieken gebruiken zoals elektrische stimulatie en echografie om de mobiliteit en flexibiliteit te verbeteren. Ze leren u ook oefeningen die u zelf kunt doen om toekomstige symptomen te voorkomen. Deze oefeningen kunnen uw houding verbeteren en uw rug- en buikspieren gezond houden.

Manipulatie of massage kan ook helpen. Chiropractors en fysiotherapeuten passen diverse technieken toe om uw wervelkolom door het volledige bewegingsbereik te bewegen, wat een veilige en effectieve behandeling kan zijn voor langdurige rugpijn. Massage biedt eveneens verlichting; uit onderzoek blijkt dat mensen die structurele of ontspannende massage ondergaan, na tien weken verbeterde symptomen ervaren en minder pijnmedicatie gebruiken.

Daarnaast speelt uw mentale toestand een grote rol in het ervaren van rugpijn. Psychologische therapieën zoals mindfulness-gebaseerde stressreductie (MBSR) kunnen effectief zijn. Deze technieken helpen u om negatief mentaal gebabbel te negeren en u te concentreren op uw ademhaling, wat kan bijdragen aan het verlichten van de pijn.

Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals NSAID’s (bijvoorbeeld aspirine en ibuprofen) en paracetamol kunnen helpen bij spierpijn en stijfheid. NSAID’s verminderen ontstekingen, terwijl paracetamol dat niet doet. Daarnaast kunnen huidcrèmes, zalven en pleisters met ingrediënten zoals menthol of lidocaïne verlichting bieden door het getroffen gebied te koelen, verwarmen of verdoven.

Hoewel het het beste is om noodzakelijke vitamines en mineralen uit voedsel te halen, kunnen supplementen soms nuttig zijn. Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid van de botten, en een tekort aan magnesium kan leiden tot spierzwakte en krampen. Het is echter altijd verstandig om met uw arts te overleggen voordat u begint met supplementen.

Blijven bewegen en strekken is essentieel bij chronische rugpijn. Bang om uw trainingsroutine weer op te pakken? Onderzoek toont aan dat mensen die actief blijven, ondanks hun rugpijn, flexibeler zijn dan degenen die rust nemen. 

Lichaamsbeweging houdt spieren sterk en voorkomt spasmen. Probeer dagelijkse activiteiten, zoals een stevige wandeling van 30 minuten, bij te houden. Naast wandelen kan men ook overwegen om te zwemmen of te fietsen. Dergelijke bewegingen helpen om rugklachten te verminderen en een gezonde, actieve lifestyle te onderhouden.

error: Kopiëren mag niet!