Wanneer politici zonder kennis van zaken contracten sluiten

PSA 2019

Guyana heeft in 2019 PSA (overeenkomst voor het delen van productie) gesloten met EXXON.

Guyana ontvangt 13% van de verkopen dat is 12 ½% winst en de half procent royalty’s.

EXXON kan tot een maximum van 75% van de olieverkopen claimen als haar aandeel ter dekking van kosten en winst.

Het verloop van de olie verkopen en de dekking van de kosten is als volgt geweest:

Wat heeft de Guyaneze regering met de inkomsten gedaan?

Het accijnstarief voor de import van aardolie is dat tot nul gebracht; uitbreiding van de toepassing van de vrachtkostencorrectie naar de niveaus van vóór de pandemie voor de berekening van invoerbelastingen; en het uitdelen van kunstmest aan boeren om hun aan te moedigen tot herbeplanting over te gaan en vermindering van de impact van prijspieken van geïmporteerde meststoffen. In 2023 vennootschapsbelasting over verdiende inkomsten door banken op leningen aan pluimveehouders is geschrapt.

De lopende rekening heeft een overschot.

De tien grootste investeringsplannen van de autoriteiten bedragen in totaal 2 miljard dollar en zijn voornamelijk geconcentreerd in het bouwen van infrastructuur voor transport, waterzuiveringsinstallaties en de bouw van nieuwe ziekenhuizen.

De regering heeft de Low Carbon Development Strategy (LCDS) opnieuw ingevoerd, die een laag koolstofgehalte in economische activiteiten combineert met inkomsten uit het in stand houden van de bosbedekking en daarmee het in stand houden van de koolstof opslag door het Guyaanse bos. Bijvoorbeeld in 2022, nadat Guyana de eerste jurisdictieschaalcertificering had gekregen van de koolstofkredieten verkocht Guyana 37,5 miljoen koolstofkredieten voor 750 miljoen dollar, te betalen tijdens 2022-2032 (een derde van de kredieten die Guyana in de periode 2016-2030 zal ontvangen), een van de grootste koolstofkredieten transacties in de wereld.

Ter illustratie hoe de Surinaamse regering werkt: ik heb op 20 februari 2003 een nota aangeboden aan de president en de vicepresident met betrekking tot de vermarkting van ons bos op de carbon kredietmarkt. In de afgelopen 21 jaar heeft de Surinaamse regering geen enkele activiteit ontplooid op dit gebied.

De kritiek op de PSA van 2019

De overeenkomst biedt de contractant EXXON de gelegenheid om alle gemaakte exploitatiekosten waar dan ook in het concessiegebied te verrekenen met de exploitatie van de goedlopende en goed renderende putten. De winst van Guyana uit de Liza 1-site wordt verminderd als gevolg van deze maas in de overeenkomst. De winst van Guyana in het huidige jaar kan als gevolg van deze regeling in het contract verminderd worden om te betalen voor olie en gas die pas veel later gewonnen gaat worden. 

Ontvangst van honderden miljoenen, zo niet miljarden dollars, verschuldigd aan Guyana worden tegengehouden tot ver in de jaren 2030, omdat de regering er niet in slaagde zichzelf te beschermen tegen vooruitbetaalde kosten in zijn olie- en gascontract. Er was geen sprake van een “ring-fencing”-bepaling.

Het contract is ‘frontloaded’, wat betekent dat EXXON meer  ontvangt dan Guyana in de beginjaren van het contract.

Het ontbreken van afschermingsbepalingen werkt als subsidie. De kosten van exploratie naar nieuwe locaties wordt betaald door de jaarlijkse winst naar Guyana te verminderen.

Guyana daagt de Amerikaanse oliegigant Exxon voor de rechter vanwege een opgeblazen factuur van $12 miljard usd, bron First Post. Volgens haar moeten de werkelijke kosten een paar miljoen dollar zijn.

EXXON op haar beurt heeft een rekening gestuurd naar de Guyanezen regering voor exploratiekosten van droge putten. Het bedrag wat EXXON declareert op basis van de PSA van 2019 is 55 miljard Amerikaanse dollars (https://www.kaieteurnewsonline.com/2024/06/07/exxonmobil-bills-guyana-55b-for-dry-holes-drilled-in-2023/).

Op dit niveau is er geen plaats voor friends and family maar voor echte professionals.

Richard B Kalloe

error: Kopiëren mag niet!