Surinamers nog niet bewust van de gevaren van suikerhoudende dranken?

Ondanks wereldwijde bewustwordingscampagnes blijft het bewustzijn over de schadelijke effecten van suikerhoudende dranken in Suriname beperkt. Veel Surinamers consumeren regelmatig deze dranken zonder zich volledig bewust te zijn van de gezondheidsrisico’s, zoals obesitas, diabetes en tandbederf. Er is een gebrek aan gerichte voorlichtingscampagnes en educatieve programma’s die specifiek gericht zijn op de Surinaamse bevolking, wat bijdraagt aan het voortbestaan van deze consumptiegewoonte.

Zoals in veel landen is de incidentie van obesitas in Suriname de afgelopen decennia enorm gestegen. Uit het STEPS onderzoek, een onderzoek in de vorm van vragenlijst, metingen en bloedonderzoek waaraan 5.700 Surinamers uit alle districten meewerkten, blijkt dat gemiddeld 11% van de Surinamers diabetes heeft.

Suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, limonade, fruitpunch en sportdranken, vormen een ernstige bedreiging voor de gezondheid, zelfs bij matig gebruik, volgens onderzoek door Lorena Pacheco, PhD, van de Harvard T.H. Chan School voor Volksgezondheid.

Deze dranken, beschreven als “vloeibare snoepjes”, zijn direct schadelijk voor de gezondheid vanwege hun hoge suikergehalte. Een studie onder meer dan 100.000 mensen toonde aan dat zelfs mensen die regelmatig sporten en slechts twee suikerhoudende dranken per week consumeren, een 15% hoger risico op hartziekten hebben. Dit risico stijgt zelfs tot bijna 50% bij mensen die niet regelmatig sporten.

Suikerhoudende dranken zijn problematisch vanwege hun snelle opname in het lichaam, wat leidt tot spikes in bloedsuikerspiegel en een overbelasting van vitale organen. Ze bevatten vaak grote hoeveelheden fructose, wat de lever kan beschadigen en kan bijdragen aan insulineresistentie, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. In tegenstelling tot natuurlijke voedingsmiddelen zoals fruit, ontbreekt het suikerhoudende dranken aan vezels die de opname van suiker vertragen en metabolische problemen helpen voorkomen.

Gezien deze gezondheidsrisico’s benadrukken experts dat het verminderen van de consumptie van suikerhoudende dranken cruciaal is voor het behoud van een goede gezondheid. Het vervangen van deze dranken door water wordt sterk aanbevolen om de negatieve effecten op de lange termijn te verminderen en een gezonder voedingspatroon te bevorderen.

error: Kopiëren mag niet!