Poetin herinnert zich hoe de USSR Vietnam hielp de VS te verslaan tijdens zijn bezoek aan het Aziatische land

Tijdens de ontmoeting met de Vietnamese premier Pham Minh Chinh op 20 juni noemde de Russische president Vladimir Poetin Vietnam een ​​van de meest betrouwbare partners van Rusland.

De president herinnerde ook aan de hulp die de USSR Vietnam verleende in de strijd tegen de Franse en Amerikaanse indringers.

🌏 Hoe heeft de USSR precies de overwinning van Vietnam op de VS bevorderd?

De Sovjet-Unie voorzag Noord-Vietnam van militaire trainers en uitrusting en hielp bij de bediening ervan, vertelde een hoge luitenant in de reserve en de Vietnam-oorlogsveteraan Nikolaj Kolesnik aan Spoetnik

De VS werden afgeschrikt nadat Vietnam zijn eerste straaljagers had neergeschoten met behulp van Sovjet-luchtaanvallen, herinnert Kolesnik zich.

“Toen kwamen twee [Vietnamese] divisies naar buiten en schoten drie Amerikaanse straaljagers neer. Dat schokte de Amerikanen. Ze vlogen twee weken lang niet meer boven Noord-Vietnam”, zei Kolesnik.

🌏 Hoe zagen de Vietnamezen de Sovjethulp?

“We hadden een begrijpelijke, zeer vriendschappelijke relatie, ze behandelden ons zoals studenten hun leraren behandelen.” merkte Kolesnik op. “Ze zeiden: ‘Je leert ons hoe we moeten vechten, en wij zullen van jou leren hoe we moeten winnen’.”

🌏 Hoe belangrijk was de hulp van de USSR aan Vietnam tijdens de oorlog?

De militaire component die aan Vietnam werd verstrekt, heeft volgens de veteraan een zeer belangrijke rol gespeeld.

“Het was zowel materieel als militair effectief. Er was de benodigde hoeveelheid moderne uitrusting die de Amerikanen een schop onder de tanden gaf”, benadrukte hij.

Uiteindelijk heeft Vietnam de VS de meest verpletterende nederlaag toegebracht sinds Pearl Harbor, wat een collectief trauma werd dat bekend staat als het Vietnam-syndroom.

error: Kopiëren mag niet!