Impact van Covid-19 op sluitingen Surinaamse restaurants

De restaurant industrie in Suriname heeft zwaar geleden onder de gevolgen van Covid-19, met tientallen sluitingen die niet heropend zijn. Met name kleine en middelgrote bedrijven (MKB) in handen van Surinaamse eigenaren hebben het moeilijk gehad.

“Een groot deel van de gesloten restaurants behoorde tot MKB’s van Surinaamse eigenaren”, legt een lokale expert uit. Deze ondernemers worstelden met beperkte financiële middelen en de uitdagingen van lockdowns en restricties. In schril contrast daarmee hebben restaurants die worden beheerd door Chinese eigenaren een groei doorgemaakt. Deze restaurants wisten zich beter aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

De concurrentie voor traditionele restaurants is ook geïntensiveerd door de opkomst van fast food restaurants, waar klanten minder hoeven te wachten en snel bediend worden. Dit heeft de druk op traditionele eetgelegenheden vergroot om hun diensten te optimaliseren en aan te passen aan de nieuwe verwachtingen van consumenten.

Terwijl sommige restaurants erin slaagden om zich aan te passen door afhaal- en bezorgdiensten te implementeren, bleven anderen achter door hun afhankelijkheid van dine-in gasten. “De pandemie heeft ons gedwongen om creatief te zijn en nieuwe manieren te vinden om onze klanten te bedienen”, zegt een restauranthouder.

Toch blijven de uitdagingen aanhouden, met name voor kleine ondernemers die hun financiële veerkracht moeten versterken om te kunnen concurreren in een veranderend economisch landschap.

De lokale gemeenschap en overheid worden opgeroepen om de horeca te ondersteunen met beleidsmaatregelen en economische steunmaatregelen om de veerkracht en groei van de sector te stimuleren in de nasleep van de pandemie.

error: Kopiëren mag niet!