China wijzigt honderden Oeigoerse plaatsnamen

In de Chinese regio Xinjiang zijn de laatste jaren ruim 600 dorpsnamen gewijzigd die een religieuze, historische of culturele betekenis hadden voor de Oeigoeren, de moslimminderheid die systematisch wordt onderdrukt in China. Dat blijkt uit onderzoek van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en de in Noorwegen gevestigde organisatie Uyghur Hjelp (‘Oeigoerse hulp’). 

Zij hebben ontdekt dat de Chinese autoriteiten sinds 2009 in totaal 3.652 namen hebben aangepast van dorpen in de autonome regio Xinjiang, waar bijna alle Oeigoeren in China wonen. 

In veel gevallen ging het om reguliere aanpassingen, zoals een vernieuwde schrijfwijze. Maar in 630 gevallen ging het om plaatsnamen die eerder een betekenis hadden voor het Oeigoerse volk.

Deze plaatsen hebben een meer algemene naam gekregen of zijn vervangen door begrippen zoals ‘geluk’, ‘eenheid’ en ‘harmonie’. Dat zijn termen die veel gebezigd worden in de ideologie van de heersende Chinese Communistische Partij die onder leiding staat van president Xi Jinping.

error: Kopiëren mag niet!