Alle partners bij elkaar tegen klimaatverandering

Klimaatverandering is een groot probleem voor Suriname. Er moeten maatregelen getroffen worden om het land te beschermen tegen de invloeden van klimaatverandering. Suriname is gelegen aan de noordoostelijke kust van Zuid-Amerika. We zijn als land gevoelig voor verschillende natuurlijke gevaren, waaronder overstromingen, zware regenval, kusterosie en de gevolgen van klimaatverandering. 

Effectieve strategieën voor rampenrisico-vermindering (DRR) zijn van cruciaal belang. Deze zijn van belang voor het waarborgen van de veiligheid en veerkracht van de bevolking. De veerkracht betekent dat de bevolking zich steeds kan herstellen als er schade wordt aangericht door klimaatverandering. Het beschermen van de infrastructuur en het bevorderen van duurzame ontwikkeling zijn andere doelen van de strategie. 

De regering van Suriname erkent de dringende noodzaak om de veerkracht van het land tegen toekomstige natuurrampen en rampen te versterken. 

Het is interessant om te vernemen dat het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) nu eindelijk in beeld komt. Het is belangrijk om te vernemen dat Suriname en NCCR de ondersteuning krijgen van de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA), het Disaster Risk Reduction Centre (DRRC) van de University of the West Indies, en het United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR). Die hebben namelijk recent een proces gelanceerd voor maatregelen tegen klimaatverandering. De bedoeling is om een Suriname Country Work Programme for Comprehensive Disaster Management (de Nationale Strategie voor Disaster Risk Reduction) te ontwikkelen.  

In Suriname zal de uitvoering van de Regional Comprehensive Disaster Management Strategy en het Sendai Framework for Disaster Risk Reduction worden bevorderd. Suriname zal prioriteit geven aan rampen- en klimaatbestendigheid in alle aspecten van zijn ontwikkeling. Daardoor zal er een sterk inzicht ontstaan in het belang van een geïntegreerd landenprogramma voor Suriname voor het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsagenda 2030. Maar het gaat ook om de nationale verplichtingen van Suriname in het kader van de Overeenkomst van Parijs. Suriname heeft al in 2020 een Nationaal Adaptatieplan (NAP) opgesteld. Wat de exacte inhoud van het plan is, is onbekend. 

Nu is gelanceerd dat er een workshop komt voor het analyseren van de gebreken in Suriname voor de reductie van rampen (DRR). Dit kan helpen bij het identificeren van de bestaande sterke en zwakke punten in de huidige rampen risicobeheersystemen van Suriname. We kunnen ons vergissen, maar Suriname heeft veel zwakke kanten. Het kan waardevolle inzichten verschaffen in het verbeteren van de paraatheid, respons en herstelinspanningen van het land. Een dergelijke workshop kan ook de samenwerking tussen belangrijke nationale en regionale belanghebbenden vergemakkelijken om de vermindering van het rampenrisico in het land te verbeteren. Maar daarvoor is belangrijk een geïntegreerde aanpak en aanpassing aan de klimaatverandering, financiering van rampenrisico-vermindering, veerkrachtige infrastructuur en menselijke mobiliteit. 

Het is belangrijk dat in Suriname de belangrijke partners om de tafel zitten om de mitigatiemaatregelen goed met elkaar overeen te komen. 

Het belangrijkste doel van de Disaster Risk Reduction (DRR) Gap Analysis Workshop waar de belangrijke spelers in Suriname bij elkaar komen is het beoordelen van de bestaande stand van de reductie-inspanningen in het land. De bedoeling zal ook zijn het identificeren van de belangrijkste hiaten en uitdagingen binnen de huidige systemen die bedoeld en in place zijn om Suriname te beschermen. De samenwerking van de landen heeft tot doel uitvoerbare aanbevelingen en strategieën te ontwikkelen om de veerkracht en paraatheid van Suriname te verbeteren tegen alle soorten gevaren die rampen zouden kunnen veroorzaken. 

Door samenwerking en kennisuitwisseling tussen diverse belanghebbenden te bevorderen, kan zeker in het land een proces op gang worden gebracht. Maar het uiteindelijke doel moet zijn het voorbereiden van een landenprogramma voor Suriname. Dat programma moet de capaciteiten van Suriname op het gebied van rampen risicobeheer versterken en daarmee de veiligheid en het welzijn van de bevolking garanderen.

Een aantal primaire doelstellingen dient in Suriname plaats te vinden om tot een goede bescherming te komen. De huidige maatregelen en inspanningen om Suriname te beschermen moeten op een rijtje worden gezet, inclusief beleid, plannen en programma’s. Als er hiaten zijn in de huidige strategieën, dan moeten middelen en coördinatiemechanismen in place worden gebracht. Maar voor dit alles is het belangrijk dat iedereen meewerkt; daarom is input van verschillende belanghebbenden (overheidsinstanties, ngo’s, de particuliere sector, de academische wereld en vertegenwoordigers van de gemeenschap) om diverse perspectieven en ervaringen te begrijpen van belang. 

Uiteindelijk moeten we met ons allen aanbevelingen en actieplannen ontwikkelen om de geïdentificeerde lacunes aan te pakken, de initiatieven te versterken en de aanpassing aan de klimaatverandering (CCA) in specifieke sectoren te integreren. Wat belangrijk blijft is de samenwerking. Partnerschappen en gezamenlijke benaderingen om de rampenbestendigheid in Suriname moet worden verbeterd. Het gaat om een gezamenlijke inspanning om het land te redden.

error: Kopiëren mag niet!