Er moet bewustwording komen inzake pensioenregelingen

Het is belangrijk dat de samenleving bewust wordt gemaakt van de informatie over pensioenregelingen in Suriname zodra hij of zij de leeftijd van zestig jaar bereikt. Veel mensen blijken vaak niet op de hoogte te zijn van hun rechten en mogelijkheden als het gaat om hun pensioen, wat kan leiden tot financiële problemen op latere leeftijd.

Mevrouw Maja K. vertelt hierover in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname: “Ik ben heel vroeg begonnen met werken bij een particulier bedrijf, op 18-jarige leeftijd. Helaas kon ik de school niet afronden. Ik trouwde en samen met mijn echtgenoot verhuisden we naar de stad. Ik was echt een leek. Maar mijn echtgenoot deed alles om mij comfortabel te stellen. Ik ging naar kniples en behaalde mijn diploma. Ook kreeg ik mijn naaimachine als kado. Toch, het werkte niet voor mij. Ik ben met afstemming gaan werken. Jarenlang bij dat bedrijf gebleven en veel meegemaakt. Ik wil de naam van het bedrijf niet noemen. Wij als personeel hadden alleen een salaris. Geen enkele extra dan alleen in december gezellig samenzijn en eten. Dat waren de mooiste momenten, want we kregen extra’s zoals een kerstpakket en een kleinigheid. En los daarvan wilden wij meer van de werkgever. zoals vrije medische voorzieningen, salarisverhoging, en ook wilden wij weten hoe het stond met ons pensioen want er werd wel afgetrokken.”

“Met de jaren heen werden wij bewust over de aanspraak op pensioenregelingen en als personeel vroegen wij de directeur keer op keer tot wij ons als personeel een keer samen bundelden en naar het ministerie van Arbeid gingen met issues zoals vrije dokter, salarisverhoging en ons pensioen. Er was weinig of niets van terechtgekomen. Ik ging niet meer terug naar het werk. Na een poosje kwam dezelfde directeur die ik naar Arbeid heb gebracht thuis, en samen met mijn man een gesprek gevoerd dat het goed komt. Dus, ik keerde terug naar het werk.”

“Nu ben ik 68 jaar. pensioenleeftijd bereikt en alleen met een karige Algemene Oudedags Voorziening (AOV). Mijn echtgenoot geniet wel van zijn pensioen, want hij was werkzaam bij de overheid. Wat ik hiermee wil aanduiden is, dat wij wel als persoon bewust waren van pensioenregelingen, maar ergens stuitte het. Tegenwoordig zie ik veel reclames van particuliere bedrijven, zoals Self Reliance  en Assuria. Maar, hoe zit het met de groep die buiten de overheid valt?”

Door beter geïnformeerd te worden over hun pensioenregeling, kunnen mensen betere beslissingen nemen over hun financiële toekomst en zich voorbereiden op hun oude dag. Dit kan onder andere inhouden dat ze bekend raken met de verschillende pensioenregelingen die beschikbaar zijn in Suriname, hoe ze aanspraak kunnen maken op hun pensioen en welke stappen ze kunnen nemen om hun pensioen te optimaliseren.

Daarom is het essentieel dat er bewustwordingscampagnes worden opgezet om mensen te informeren over hun pensioenrechten en -mogelijkheden zodra ze de leeftijd van zestig jaar bereiken. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door middel van voorlichtingsbijeenkomsten, brochures, online informatie en andere communicatiemiddelen.

Op deze manier kunnen mensen beter geïnformeerd worden over hun pensioen en kunnen ze zich voorbereiden op een financieel stabiele oude dag. Dit draagt bij aan het welzijn van de gehele samenleving en voorkomt mogelijke financiële moeilijkheden op late leeftijd.

CS

error: Kopiëren mag niet!