De kwestie uitbetaling compensatiegelden aan rijstboeren

In de kwestie van compensatiegelden die door de regering aan de boeren twee maanden geleden zijn beloofd, zegt de Bond Surinaamse Padieproducenten (BSP), dat bij navraag gebleken is dat de registratiestukken van de boeren begin deze week naar het hoofdkantoor van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, in Paramaribo zijn opgestuurd. De verwachting is dat binnenkort de overheid over zal gaan tot compensatie aan de boeren. Hoe die compensatie eruit zal zien weten boeren niet. 

Er doen wel geluiden de ronde dat de compensatie in de vorm van kunstmestverstrekking en gedeeltelijke financiële uitbetaling zal geschieden. De BSP zegt de ontwikkelingen af te wachten.

Ze wijst erop dat het ministerie van LVV wel spoedig zorg dient te dragen voor garantieprijzen voor padie. Het moet niet zo zijn, dat in de naaste toekomst de overheid rijstboeren steeds moet gaan compenseren omdat opkopers een te lage opkoopprijs bieden. 

Compensatie aan de boer betekent volgens de BSP dat de overheid de opkopers en rijstverwerkers subsidieert. Er is een Productschap Rijst in het leven geroepen, en die moet aan de slag om wetgeving te maken, zoals die betrekking hebbende op garantieprijzen. 

error: Kopiëren mag niet!