12e SEOB-bulletin: Voortgang IMF-programma en belangrijkste ontwikkelingen

Het laatste bulletin van de Sociaal-Economische Raad van Suriname (SEOB) richt zich op de voortgang van het IMF-programma en essentiële economische ontwikkelingen die hiermee verband houden. De SEOB, een onafhankelijke instantie, monitort en adviseert de Surinaamse regering over de implementatie van het IMF-programma en het economisch herstelplan door middel van duidelijke prestatie-indicatoren. Gedetailleerde statistieken en maatregelen gerelateerd aan het IMF-programma zijn beschikbaar op haar website, www.seob.sr.

Belangrijke ontwikkelingen uit het bulletin omvatten:

In mei 2024 is de wisselkoers voor vreemde valuta gedaald.

De jaar-op-jaar inflatie (afwezig) vertoonde in april 2024 een neerwaartse trend, met een daling naar 20,9% ten opzichte van de voorgaande maand.

De afname in het inflatiecijfer wordt toegeschreven aan de daling van de wisselkoersen.

De gemiddelde jaarlijkse prijsstijgingen waren ongelijkmatig in de afgelopen 12 maanden en kwamen neer op 39,5% in april 2024.

De doelstelling voor de SRD-basisgeldhoeveelheid (M0) werd opnieuw niet bereikt in maart 2024, voornamelijk vanwege de netto overheidsuitgaven.

Spaar- en leenrentes blijven hoog vergeleken met het voorgaande jaar, met een marginale daling in maart 2024.

De bruto internationale reserves bedroegen USD 1,33 miljard in maart 2024, met een importdekking van 7,2 maanden.

De staatsschuldquote daalde verder naar 132,4% van het BBP in maart 2024, voornamelijk door aflossingen.

Niet-presterende leningen (NPL’s) en solvabiliteit in de bankensector blijven verbeteren.

Tabel 1 in het bulletin geeft de status weer van de maatregelen binnen het IMF-programma per eind mei 2024. Ongeveer 60,5% van de maatregelen was afgerond, met verdere voortgang in beleidsgebieden zoals monetair beleid, begrotingsbeleid, schuld, financiële sector, en bestuur. Maatregelen die onmiddellijke aandacht vereisen, zoals benadrukt door het IMF, omvatten anti-corruptie en bestuurlijke hervormingen.

De SEOB blijft een cruciale rol spelen in het bevorderen van transparantie en economisch herstel in Suriname door middel van zijn continue monitoring en rapportage over het IMF-programma.

error: Kopiëren mag niet!