Caricom-leiders wekken onterecht indruk dat onze regio veilig is, blijkt uit cijfers

Hoewel Caricom-leiders herhaaldelijk de veiligheid van onze regio benadrukken, tonen recente statistieken een ander beeld. Suriname, vaak beschouwd als een van de veiligste landen in de regio, staat voor dichterbij huis gelegen gevaren. Met open grenzen en vrij verkeer van personen is er een reëel risico op de infiltratie van zware criminaliteit in ons land. 

Talloze onopgeloste moorden, waaronder gevallen van vermiste personen, verbrande lichamen en slachtoffers gevonden in olievaten, wijzen op een verontrustend patroon dat mogelijk door buitenlanders wordt veroorzaakt. Dit onderstreept de dringende noodzaak voor verhoogde veiligheidsmaatregelen en grenscontroles om de veiligheid en stabiliteit van Suriname te waarborgen.

De landen in het Caribisch gebied behoren tot de gevaarlijkste ter wereld, met moordcijfers die meer dan vier keer hoger liggen dan in de VS, vooral door criminele activiteiten met illegale wapens uit de VS. 

Jamaica leidt met bijna tien keer het mondiale moordgemiddelde. Trinidad en Tobago en de Bahama’s delen deze zorgwekkende trend. In Zuid-Afrika, op de zesde plaats wereldwijd, bedraagt het moordcijfer 34 per 100.000 inwoners, met dagelijks 75 doden en 400 overvallen. 

Ecuador in Zuid-Amerika worstelt met escalerend bendegeweld, gemarkeerd door aanvallen op nieuwszenders, bomaanslagen en ontvoeringen van politieagenten, verergerd door de ontsnapping van een kartelleider en recente noodtoestanden.

error: Kopiëren mag niet!