“Fake profiles” blijven opduiken 

Surinamers worden de afgelopen tijd vaker geconfronteerd met het probleem van het hebben van valse profielen op sociale media zoals Facebook, LinkedIn, Instagram en TikTok. Deze neppe profielen bevatten vaak weinig persoonlijke informatie. 

Ze gebruiken steeds foto’s van modellen of bekende mensen en plaatsen veel informatie over businessmodellen of “crypto” termen om mensen aan te trekken. Tegenwoordig gebruiken ze echter ook foto’s van gewone burgers, waardoor het lijkt alsof het een bekende is, wat het makkelijker maakt om mensen te misleiden.

Het herkennen van fake profielen is belangrijk om jezelf en je gegevens te beschermen. Niet alleen burgers, maar ook overheidsinstanties worden geconfronteerd met het probleem van valse profielen. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft onlangs de aandacht gevestigd op nepnieuws en nepaccounts. Het ministerie waarschuwde de gemeenschap voor kwaadwillenden die vaak fake accounts gebruiken om mensen te misleiden met informatie vanuit het ministerie. 

Zijn er zoveel fake accounts in Suriname?

In het Nationaal Ontwikkelingsplan 2022-2026 staat vermeld dat er in januari 2021 ongeveer 352.100 internetgebruikers waren, een stijging van 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens de datasite NapoleonCat waren er in juli 2022 ruim 427.900 Facebook-gebruikers in Suriname, wat 71 procent van de totale bevolking vertegenwoordigde.

Aan het begin van dit jaar waren er 474.300 internetgebruikers in Suriname, met een internetpenetratie van 75,8 procent. Gegevens gepubliceerd op DataReportal geven aan dat Facebook begin dit jaar 342.100 gebruikers in Suriname had. Instagram had begin 2024 127.900 gebruikers en LinkedIn had 110.000 leden in Suriname. Hoeveel neppe profielen er anno 2024 zijn, is nog onduidelijk. Echter groeit het aantal internetgebruikers gestaag in Suriname, daardoor neemt ook het aantal nepaccounts toe dat gebruikt wordt voor het verspreiden van valse informatie en andere vormen van misbruik. 

SD

error: Kopiëren mag niet!