Op 16 juni 1963 werdde Sovjetkosmonaute Valentina Tereshkova aan boord van Vostok 6 de eerste vrouw die de ruimte in reisde. Na 48 omwentelingen en 71 uur keerde ze terug naar de aarde, nadat ze meer tijd in de ruimte had doorgebracht dan alle Amerikaanse astronauten tot die tijd bij elkaar.
Valentina Vladimirovna Tereshkova werd in 1937 geboren in een boerenfamilie in Maslennikovo, Rusland. Ze begon te werken in een textielfabriek toen ze 18 was en op 22-jarige leeftijd maakte ze haar eerste parachutesprong onder auspiciën van een lokale luchtvaartclub. Haar enthousiasme voor skydiven bracht haar onder de aandacht van het Sovjetruimteprogramma, dat begin jaren ‘60 een vrouw in de ruimte wilde krijgen als middel om nog een “ruimteprimeur” te bereiken voor de Verenigde Staten.
Als een ervaren parachutiste was Tereshkova goed uitgerust om een van de meest uitdagende procedures van een Vostok-ruimtevlucht uit te voeren: de verplichte uitwerping uit de capsule op ongeveer 20.000 voet tijdens de terugkeer in de atmosfeer.
In februari 1962 werd ze samen met drie andere vrouwelijke parachutisten en een vrouwelijke piloot geselecteerd om een intensieve training te beginnen om kosmonaut te worden.