Voetbal is een zeer populaire sport in Suriname en voetbaltoernooien die live te zien zijn, zijn daarom ook zeer geliefd. Wedstrijden van onze Natio zijn geliefd en meer door de professionals die er nu spelen. Het Wereldkampioenschap (WK), de Europese Kampioenschappen (EK) en de Copa America zijn heel populaire toernooien. De EK is gisteren begonnen en over enkele dagen begint de Copa America.
Europese grootheden als Duitsland, Engeland, Spanje en Frankrijk komen dan aan bod, maar geliefd in Suriname is ook het Nederlands elftal door het Surinaams element. Duitsland is het thuisteam en is favoriet. Hun eerste wedstrijd hebben ze Schotland gewoon ingeblikt met tactisch sterk voetbal.
Deze toernooien zijn belangrijk voor Suriname omdat het een beetje stoom van alledag wegneemt. Deze toernooien brengen sfeer, ook door de vele programma’s op de Surinaamse tv. Ze maken het moeilijke leven in Suriname leefbaar. Minder is het als men ook gaat dobbelen op deze wedstrijden. Minder is het ook als mensen Duitse of Nederlandse vlaggen op hun huis gaan hangen. Bij de Copa America zullen grote voetballanden als Brazilië en Argentinië acteren, maar inmiddels zijn ook vaker favoriet Colombia, Chili en Uruguay. De Surinaamse fans kraken voornamelijk voor Brazilie en Argentinie. Dat is meestal ook afhankelijk van in welk deel van Suriname men woont. Het is dus feest in Suriname en een hoog seizoen voor de voetballiefhebbers.
Wat het EK betreft moet gezegd worden dat de meest memorabele die van 1988 was, omdat Nederland daar de titel won, de enige in zijn geschiedenis, dankzij het Surinaams element. Toen was Ruud Gullit, die een Surinaamse vader heeft (George Gullit), de aanvoerder. Hij is de enige aanvoerder van een Nederlands elftal dat eens een titel won en daarmee is hij de grootste Nederlandse voetballer allertijden. In dat team zaten ook met Surinaams bloed Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg en Aaron Winter. De eerste 2 waren absolute wereldsterren in het uiterst succesvolle AC Milan in Italië. Later zouden andere Nederlandse wereldtoppers met Surinaams bloed acteren in het Nederlands team, maar altijd met een iets tragische afloop zoals Clarence Seedorf, Edgar Davids en Patrick Kluivert. Het leek erop alsof het Nederlands publiek geen succes wilde met zweet van gekleurde voetballers.
Dezelfde geluiden zouden er nu ook zijn in Duitsland, dat eerder een volledig wit voetbalteam had maar nu steeds meer kleurlingen moet toelaten. Het Duits gemengd team is niet zo sterk als de traditionele witte teams in de jaren ’70 tot halverwege het tweede decennium in de nieuwe eeuw.
De meest uitgesproken Surinaamse roots voetballers waren Edgar Davids en Clarence Seedorf, absolute wereldtoppers in hun tijd. Hun puur en ongemaakt zijn in het openbaar, wat veel met Suriname te maken had, werd hen door het witte Nederlandse publiek niet in dank afgenomen. In het Nederlands nationaal team werden ze niet met de gepaste en verdiende waardering behandeld. Het gevolg is dat de huidige generatie voetballers met Surinaamse roots zich zwaar aangepast op het veld presenteren, waardoor ze dus ook niet de hoogte bereiken die ze kunnen.
Het Europees kampioenschap voetbal mannen 2024 of UEFA Euro 2024 is de 17e editie van het vierjaarlijkse voetbaltoernooi. Het wordt gehouden in de zomer van 2024 in Duitsland. In de planning staat de openingswedstrijd op 14 juni en de finale op 14 juli 2024.
Op 15 november 2023 werd de wedstrijdbal Fussballliebe, wat Voetballiefde betekent in het Duits, gepresenteerd bij het Olympiastadion in Berlijn. De bal heeft zwarte driehoeken met rode, blauwe, oranje en groene randen en is gemaakt van duurzame materialen. 24 landen doen mee aan het EK.
De CONMEBOL Copa América, gewoonlijk afgekort tot Copa América, is het beste herenvoetbaltoernooi dat wordt betwist door nationale teams uit Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Het is de oudste nog lopende continentale voetbalcompetitie en de derde meest bekeken ter wereld. De competitie bepaalt de kampioenen van Zuid-Amerika. Sinds de jaren negentig worden ook teams uit Noord-Amerika en Azië uitgenodigd om deel te nemen.
Sinds 1993 bestond het toernooi over het algemeen uit twaalf teams: alle tien CONMEBOL-teams en twee extra teams uit andere confederaties. Mexico nam tussen 1993 en 2016 aan elk toernooi deel, met één extra team uit de CONCACAF, behalve 1999, toen AFC-team Japan de selectie van twaalf teams invulde, en 2019, met Japan en Qatar. De 2016-versie van het evenement, Copa América Centenario, bevatte 16 teams, met zes teams van CONCACAF naast de 10 van CONMEBOL. De twee tweede plaatsen van Mexico zijn de hoogste voor een niet-CONMEBOL-ploeg.
Acht van de tien nationale teams van CONMEBOL hebben het toernooi minstens één keer gewonnen in de 47 etappes sinds de inauguratie van het evenement in 1916, waarbij alleen Ecuador en Venezuela de enige teams zijn die nog hebben gewonnen. Argentinië en Uruguay hebben de meeste kampioenschappen in de geschiedenis van het toernooi, met elk 15 bekers.