De werkzaamheden op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven vorderen. Onder andere de vertrek- en aankomsthal worden ter hand genomen. Vooral de rehabilitatie van de vertrekhal, die inmiddels al enkele maanden duurt, leidt tot veel ongemak voor het reizend publiek. De landings- en taxibaan zijn ook aangepakt.
Minister Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) bracht deze week een bezoek aan de luchthaven om de stand van zaken door te nemen. De werkzaamheden hebben vertraging opgelopen en zullen nog enkele maanden duren. Ramsaran juichte de ontwikkelingen toe. “Het geduld en begrip van het reizend publiek zal beloond worden.” Hij riep alle actoren van de luchthaven op om gezamenlijk ervoor te zorgen dat reizigers een positieve ervaring hebben.
Programma
Minister Ramsaran benadrukte het belang van het customer care programma dat door TCT is opgestart. gelet op het feit dat het personeel op de luchthaven het eerste aanspreekpunt is van de reizigers. Er moet ook verbetering komen tussen de onderlinge samenwerkingen van de diensten op de internationale luchthaven. Aan de TCT-bewindsman werd een rondleiding gegeven hoe de zaken worden afgehandeld vanaf de incheck, controle, bagageafhandeling en vanuit de toren.
Oil en gas
Directeur Vijay Chotkan van N.V. Luchthavenbeheer gaf eerder over de werkzaamheden aan dat de luchthaven voorbereid moet zijn op de komst van meer verkeer door de ontwikkeling van de olie- en gassector. “We gaan ons voorbereiden op de ontwikkeling van die sector in Suriname, daarvoor moet de landingsbaan in optimale toestand verkeren. Ook kijken we naar het asfalt van de taxibaan en zullen de mogelijkheden voor de indeling van de vliegtuigen verbeterd worden”, aldus Chotkan. Er wordt tevens gewerkt aan het onderhoud van de platen op de luchthaven.
Voor de regeringswisseling presenteerde de regering Bouterse-II grootse plannen voor de luchthaven, aangedreven door Chinese investeerders. Deze plannen werden echter door de regering Santokhi geparkeerd. Wel werd in 2021 een Memorandum of Understanding (MoU) tussen de Surinaamse en Nederlandse luchthaven Schiphol getekend.
Het helpen ontwikkelen van de Surinaamse luchtvaartsector en het bekijken van mogelijkheden voor een internationale luchthaven in Nickerie waren de doelen hiervan. Wat hiervan terecht is gekomen is onduidelijk.