Een recent rapport van het Global Initiative Against Transnational Organised Crime meldt de ontdekking van nitazenen, extreem krachtige opioïden, in drugsconsumptie op de Afrikaanse markt. Deze synthetische opioïden, eerder geassocieerd met overdoses en sterfgevallen in westerse landen en Azië, blijken nu ook aanwezig te zijn in drugs zoals Kush, een cannabisderivaat vermengd met fentanyl, tramadol en formaldehyde.
Uit chemische tests in Sierra Leone bleek dat 83% van de onderzochte monsters nitazenen bevatte, terwijl dit in Guinee-Bissau bij 55% werd vastgesteld. Dit markeert volgens het rapport de eerste indicatie dat nitazenen de Afrikaanse drugsmarkten hebben bereikt, met potentiële risico’s op overdoses en dodelijke gevolgen door hun buitengewone kracht.
De verspreiding van nitazenen onderstreept een groeiende zorg over drugsmisbruik onder jongeren in West- en Centraal-Afrika, waar cannabis een van de meest gebruikte illegale stoffen is. President Julius Maada Bio van Sierra Leone heeft dit jaar zelfs de oorlog verklaard tegen het gebruik van Kush, dat hij een epidemie en nationale dreiging noemt.
Het rapport benadrukt de dringende noodzaak voor regeringen in de regio om chemische testapparatuur in te zetten om drugsmarkten te monitoren en evidence-based interventies te ontwikkelen. Dit is cruciaal om de verspreiding van gevaarlijke stoffen zoals nitazenen tegen te gaan en de gezondheid en veiligheid van burgers te waarborgen.
Opioids zijn een klasse van krachtige medicijnen die worden gebruikt voor pijnbestrijding. Ze werken door te binden aan specifieke receptoren in de hersenen, ruggenmerg en andere delen van het lichaam om de perceptie van pijn te verminderen. Naast pijnverlichting kunnen opioids ook gevoelens van plezier en ontspanning veroorzaken, wat kan leiden tot misbruik en verslaving.
Opioids kunnen voorgeschreven worden door artsen voor de behandeling van ernstige pijn na operaties, verwondingen, of bij chronische pijn. Voorbeelden van opioïden zijn morfine, codeïne, oxycodon, fentanyl en heroïne (dat illegaal is in de meeste landen). Het gebruik van opioïden kan bijwerkingen veroorzaken zoals slaperigheid, misselijkheid, constipatie, en in hogere doses kunnen ze ademhalingsproblemen veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn. Vanwege hun potentieel voor verslaving en misbruik is het belangrijk om opioïden alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en onder nauw toezicht.