De tijgermug (Aedes albopictus), ook bekend als de overbrenger van dengue koorts, komt veel voor in warme, vochtige gebieden zoals ons land. Deze mug vormt een ernstig gezondheidsrisico en kan in sommige gevallen fataal zijn. Symptomen van dengue koorts zijn onder andere koorts, uitslag, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, en buikpijn.
Het voorkomen van dengue muggen is essentieel. Maatregelen omvatten het verwijderen van stilstaand water rondom het huis, het gebruik van muggenwerende middelen zoals DEET, het plaatsen van horren op ramen en deuren, het dragen van lange mouwen en broeken, het gebruik van muskietennetten tijdens het slapen, en regelmatig schoonmaken van waterreservoirs en dakgoten.
Met de huidige regenbuien in Suriname, waar straten overstromen, neemt het risico op het aantrekken van deze muggen verder toe.
Een invasieve soort Aziatische tijgermuggen, gedreven door klimaatverandering, veroorzaakt een sterke stijging van dengue-koorts in Europa. Wetenschappers waarschuwen voor meer gevallen in de komende jaren.
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) meldt dat het aantal dengue-gevallen in de EU/EER snel toeneemt, met 130 lokaal opgelopen gevallen in 2023 en 71 in 2022, vergeleken met slechts 73 gevallen in de periode 2010-2021. De tijgermug is inmiddels gevestigd in landen als Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Spanje, en komt ook voor in België, Nederland en Tsjechië. Deskundigen waarschuwen ook voor een mogelijke toename van malaria-incidenten in de toekomst.