Het komt steeds vaker voor dat de vuilophaal in Suriname niet consistent is en het vuil niet altijd op de vastgestelde dagen wordt opgehaald, maar pas de volgende dag of dagen erna. Hoewel verlate incidenten kunnen voorkomen, leidt de inconsistentie in afvalophaling tot diverse problemen. In zulke gevallen is het raadzaam om een goed afvalbeheer binnen huishoudens te hebben, zodat afval niet dagenlang op straat of in vuilnisbakken blijft liggen.
Afvalbeheer huishoudens nog moeizaam
Het afvalbeheer verloopt echter nog steeds moeizaam, vooral bij de doorsnee huishoudens. Hadassah van der Jagt, oprichtster van de stichting Up to You Foundation geeft in een gesprek met Dagblad Suriname aan dat er meerdere uitdagingen zijn met betrekking tot afvalbeheer en recycling in Suriname.
Zwerfafval
Zwerfafval is een van de grootste uitdagingen, aldus Hadassah. Ze benadrukte dat de samenleving gewend is geraakt aan een ’throw-away-mentaliteit’. “Mensen eten iets en gooien het vervolgens gewoon op straat. Deze gewoonte leidt tot een enorme hoeveelheid zwerfafval in heel Suriname. Je ziet het overal waar men loopt of rijdt. Dit vormt een van de grootste problemen waar we mee te maken hebben.”
Hadassah stelt, dat de stichting ervan overtuigd is dat als het probleem van zwerfafval niet opgelost kan worden, het ook niet zal lukken om het afval scheidingsproces onder de samenleving te implementeren.
Afvalscheiding
Ten tweede is afvalscheiding een belangrijk punt. “Zoals ik al zei, hangen de eerste en tweede uitdagingen nauw met elkaar samen”, gaf Hadassah te kennen. Hoewel de meeste mensen zich wel bewust zijn van milieuvervuiling, begrijpen ze vaak de ernst niet hoe cruciaal de afvalscheiding hierin is, benadrukte ze.
Recycle-symbool wel makkelijk herkenbaar, echter weinig kennis er over
Hadassah merkt op, dat hoewel mensen het woord ‘recyclen’ kennen en het recycle-symbool herkennen, ze vaak niet weten wat het werkelijk betekent. Ze begrijpen niet wat afval scheiden inhoudt en wat recycling precies is. Dit gebrek aan kennis creëert een grote kloof in educatie. Mensen zijn zich niet bewust van de betekenis en het belang van recycling, noch van de impact die het kan hebben op onze toekomst. Hierdoor missen ze het inzicht in hoe belangrijk afvalscheiding en recycling zijn voor het toekomstperspectief.
Vuilstortplaats
De derde uitdaging is de vuilstortplaats Ornamibo. Deze moet dringend aangepakt worden om effectief afval te kunnen scheiden, deelde de oprichter van de stichting mee. “Momenteel wordt al het afval op één grote hoop gegooid, die inmiddels 20 meter hoog is en veroorzaakt tal van problemen voor de buurt, waaronder ernstige hygiënische problemen”, aldus Hadassah.
Ze zegt tot slot: “Ik denk dat we veel kunnen leren van andere landen, zoals bijvoorbeeld Singapore, en hoe zij hun afval verwerken.” “Vorige week nam Up to You Foundation als non-gouvernementele organisatie, samen met een Surinaamse delegatie, deel aan de SIDS-conferentie (Small Island Developing States) in Antigua. Suriname valt ook onder deze categorie. We hebben daar veel geleerd over hoe het Caribisch gebied plastic afval aanpakt. Veel landen hebben bijvoorbeeld een verbod op plastic zakken voor eenmalig gebruik en plastic rietjes ingevoerd. We moeten de beste praktijken van onze buurlanden en eilanden analyseren en toepassen”, aldus de oprichtster van de stichting Up to You Foundation.
SD