Filipijnen: Drijvende bamboehuizen houden inheemse Manobo-stam veilig tijdens orkaan

De inheemse Manobo-gemeenschap in de Agusan Marshlands op de Filipijnen woont in drijvende huizen die bestand zijn tegen overstromingen, stijgende waterstanden en orkanen.

Hun manier van leven zou antwoorden kunnen bieden op hoe ze zich kunnen aanpassen aan klimaatbedreigingen. In de Agusan Marshlands op de Filipijnen verstoort klimaatverandering het dagelijks leven van de lokale bevolking.

Het overstromingsseizoen duurt nu het hele jaar en de ernst van stormen en tyfonen is ernstig toegenomen. Maar de Manobo-stam heeft het leven op het water onder de knie. Hun traditionele bamboehuizen drijven op het water en zijn bestand tegen tyfonen, stormen en overstromingen.

De bamboehuizen zijn 60 jaar geleden gebouwd en zijn ontworpen om met het water mee te stromen en zich zeer goed aan te passen aan veranderingen in de omgeving van de moerassen. Tegenwoordig heeft de Manobo-stam dagelijks te maken met veranderingen. Het waterpeil kan wel 10 meter variëren en is zeer onvoorspelbaar, omdat het overstromingsseizoen grillig is geworden.

error: Kopiëren mag niet!