Het is vandaag, 14 juni, wereldwijd de Wereld Bloeddonordag, een dag waarop wordt stilgestaan bij het belang van bloeddonatie en het tekort aan bloeddonoren wereldwijd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) speelt een belangrijke rol bij het promoten van bloeddonatie en het bewust maken van het belang ervan voor de gezondheidszorg.
In Suriname zijn het Rode Kruis en de Bloedbank verantwoordelijk voor het verzamelen, testen, opslaan en distribueren van bloedproducten. De huidige situatie voor wat betreft bloeddonatie in Suriname is redelijk goed, met een stabiele stroom van donoren die regelmatig bloed geven. Echter, er is altijd behoefte aan meer bloeddonoren om te voldoen aan de vraag van ziekenhuizen en medische instellingen.
Het Rode Kruis en de Bloedbank werken nauw samen om ervoor te zorgen dat er voldoende bloed beschikbaar is voor patiënten in nood. Op Wereld Bloeddonordag wordt extra aandacht besteed aan het belang van bloeddonatie en worden mensen aangemoedigd om bloed te geven. De redactie van Dagblad Suriname heeft enkele interviews gevoerd met trouwe bloeddonoren.
Zo vertelt Alven Roosveld, die geen onbekende is in de samenleving:
“Het idee is ontstaan, omdat vrienden van mij doneren en uit gesprekken met hen leek het mij een bijzondere verplichting of verantwoordelijkheid om ook te gaan doneren. Het is een heel proces voordat je wordt goedgekeurd. Een aantal vragen, vooral met betrekking tot je levensstijl, testen en na een paar weken mocht ik mijn eerste donatie doen. Mijn ervaring tijdens en na het bloed afgeven is, dat ik de naald nog steeds een klein beetje eng vind, maar ik ben er nu aan gewend. Tijdens het proces van bloed afgeven, heb ik meestal een babbel met de zusters en of andere donoren. Dat is altijd leuk. Leer je mensen kennen. Gelijk erna lig ik altijd nog een beetje na. Die dag probeer ik het ook rustig aan te doen.”
Alven is al ongeveer tien jaar bloeddonor. Vanuit zijn kant roept hij iedereen op die bloed kan doneren om dat te doen. Behalve dat het ook gewoon goed is voor een ieder, redt hij of zij zeker levens door alle bloedproducten die uit het gedoneerde bloed komen.
Marcel G. zegt “Bloed geven betekent liefde voor de medemens en discipline opbrengen om m’n leven lang iets gratis te doen voor mijn medemens. Al 20 jaar ben ik bloeddonor en in die twintig jaren heb ik al 80 keer bloed afgestaan. Mijn boodschap naar de samenleving is, geef bloed om een leven te redden.”
“Het is al zeven jaar dat ik bloeddonor ben. De inspiratie kwam toen ik in het ziekenhuis lag en ik patiënten zag die bloed nodig hadden. Ik vond het heel zielig. Om mensenlevens te redden nen ik naar de Bloedbank gestapt”, zegt Ponijem S
In Suriname is de bloedvoorziening over het algemeen goed geregeld, maar er is altijd behoefte aan meer donoren om te voldoen aan de vraag. Daarom blijven het Rode Kruis en de Bloedbank zich inzetten om bloeddonatie te promoten en meer mensen te motiveren om bloed te geven. Met de steun van de gemeenschap kunnen zij ervoor zorgen dat er altijd voldoende bloed beschikbaar is voor iedereen die het nodig heeft.
CS