Kinderarbeid blijft een hardnekkig probleem in Suriname. In het kader van bewustwording en educatie organiseerde de Juridische Faculteit, in samenwerking met het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), en andere actoren een reeks aan activiteiten op diverse scholen en zelfs de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Deze activiteiten markeren een grootschalige herdenking van de strijd tegen kinderarbeid, waarbij studenten, docenten en beleidsmakers zich verenigden om dit belangrijke thema te bespreken.
Een groep enthousiaste studenten en docenten bezocht drie scholen, waar zij bewustwording hebben gebracht naar kinderen over de huidige situatie van kinderarbeid in Suriname. Onder de aanwezigen was Jason Menso, vertegenwoordiger van het ministerie van AW&J.
Danique Aaron, een van de debaters op het evenement van 12 juni, deelde haar ervaringen: “Het was een interessante ervaring om gedachten uit te wisselen over kinderarbeid. Het debat heeft me echt laten inzien hoe complex dit probleem is en hoe belangrijk het is om hier aandacht aan te besteden.”
Het debat richtte zich specifiek op de Surinaamse context van kinderarbeid, waarbij actuele gevallen en de effectiviteit van bestaande wetgeving werden besproken.
Mr. dr Maya Manohar, die als jurylid aanwezig was, sprak met de redactie van Dagblad Suriname en benadrukte dat er nog steeds gevallen van kinderarbeid zijn die grondig moeten worden onderzocht. “Met de komst van de Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen is een belangrijke stap gezet in de bestrijding van deze problematiek, maar er is nog veel werk te doen”, aldus Manohar.
Miles Vergey, die als een van de winnaars uit het debat kwam, sprak zijn waardering uit voor de aandacht die op deze dag aan kinderarbeid werd besteed. “Het is bemoedigend om te zien dat dit brandende vraagstuk de aandacht krijgt die het verdient. Dit debat heeft niet alleen mijn bewustzijn vergroot, maar hopelijk ook dat van vele anderen.”