Bananengigant Chiquita moet slachtoffers Colombiaanse paramilitairen compenseren

Een rechtbank in de Verenigde Staten heeft bananengigant Chiquita Brands International bevolen om schadevergoeding te betalen  van $ 38.3 miljoen aan slachtoffers van paramilitair geweld in Colombia.

Een jury van een federale rechtbank in Florida zei maandag dat het bedrijf $ 38.3 miljoen aan schadevergoeding moet betalen aan de families van acht Colombiaanse mannen die zijn gedood door de United Self-Defense Forces of Colombia (AUC).

De AUC is door de VS aangemerkt als terroristische organisatie en stond bekend om zijn mensenrechtenschendingen, aldus EarthRights, een organisatie die hielp bij het opbouwen van de zaak.

De acht eisers in de zaak waren de families van de slachtoffers, waaronder echtgenoten en zonen die door de AUC zijn vermoord, aldus hun advocaten.

Chiquita werd in 2007 al door een rechtbank in de VS veroordeeld tot het betalen van een boete van $ 25 miljoen om strafrechtelijke aanklachten te schikken omdat het zaken deed met de AUC. Het bedrijf bekende in die zaak schuldig te zijn aan het betalen van beschermingsgeld van 2001 tot 2004, wat het bedrijf naar eigen zeggen deed om werknemers te beschermen. Het bedrijf zei dat het slachtoffer was van afpersing.

error: Kopiëren mag niet!