Paracetamol als slaapmutsje: Feit of fictie?

In de zoektocht naar betere nachtrust wordt paracetamol soms gezien als een potentiële oplossing. Maar werkt deze alledaagse pijnstiller echt als een slaapmiddel?

Hoewel paracetamol bekend staat om zijn vermogen om pijn en koorts te verlichten, blijft de vraag of het ook effectief is om in slaap te vallen, zelfs zonder pijnlijke klachten. Hoogleraar Dylan de Lange, intensivist-toxicoloog aan het UMC Utrecht en het NVIC (Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum), maakt echter korte metten met deze gedachte: “Het is een onbewezen idee dat we snel moeten verwerpen. Paracetamol maakt je niet slaperig en werkt daarom niet als slaapmiddel. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om de pijnstiller op die manier te gebruiken.”

Maar betekent dit dat paracetamol geen rol speelt bij het bevorderen van slaap? Niet helemaal. Als pijnklachten je wakker houden, kan het innemen van paracetamol helpen. Toch waarschuwt De Lange tegen langdurig gebruik voor het slapengaan. 

Hij benadrukt het belang van een grondig medisch onderzoek door een huisarts om de oorzaak van slaapproblemen vast te stellen.

Ondanks tegenstrijdige bevindingen in onderzoeken, suggereert De Lange dat het positieve effect van paracetamol op slaap mogelijk te wijten is aan het placebo-effect. Hoe dan ook, hij waarschuwt voor de gevaren van overmatig gebruik van paracetamol, wat leverschade kan veroorzaken.

Voor wie worstelt met ernstige slaapproblemen, adviseert De Lange om met een huisarts te overleggen over geschikte slaapmedicatie, in plaats van te vertrouwen op paracetamol als slaapmutsje.

error: Kopiëren mag niet!