Internetgebruik biedt tal van voordelen, maar ook aanzienlijke risico’s, vooral voor kinderen en gezinnen. Het ontbreekt in Suriname aan specifieke regelgeving om kinderen tot een bepaalde leeftijd te beschermen tegen schadelijke online inhoud.
Ouders hebben vaak geen controle over wat hun kinderen online doen, wat leidt tot een verlies van opvoedingsinvloed.
In beter ontwikkelde landen is er wel regelgeving op dit gebied. Een opvallend voorbeeld hiervan is de VS waar door de staat New York een wetsvoorstel is aangenomen om ouders in staat te stellen te voorkomen dat hun kinderen berichten ontvangen die worden gesuggereerd door social media-algoritmes. Dit voorstel probeert de verslavende aard van dergelijke feeds in te perken. Het algoritme van een platform bepaalt immers welke inhoud gebruikers zien, doet aanbevelingen, toont advertenties en detecteert fraude, allemaal met het doel de gebruikerservaring te optimaliseren.
Suriname heeft op twee na hoogste datagebruik ter wereld
In een recente webpeiling van Dagblad Suriname gaf 54% van de deelnemers aan Facebook te gebruiken, terwijl 24% TikTok gebruikt. Ons land heeft het op twee na hoogste datagebruik ter wereld, wat de urgentie van regulering en culturele ombuiging alleen maar onderstreept.
Deskundige Ravish Isrie benadrukt de noodzaak van een culturele verandering van consumptieve naar productieve online activiteiten. Hij stelt voor dat non-productieve tijdsbesteding moet worden omgezet in inkomsten genererende activiteiten, ondersteund door onderwijs en bewustwording binnen gemeenschappen.
Het gebrek aan deskundigen en effectieve wetgeving maakt het echter moeilijk om dergelijke veranderingen door te voeren. De uitdagingen zijn groot, maar de potentiële voordelen zijn significant. Strengere internetregulaties en een verschuiving naar meer productief internetgebruik kunnen niet alleen helpen bij het beschermen van kinderen, maar ook bijdragen aan economische groei en persoonlijke ontwikkeling.
In de toekomst moeten zowel beleidsmakers als gemeenschappen samenwerken om een veiligere en productievere online omgeving te creëren. Alleen door gezamenlijke inspanning kunnen we deze doelen bereiken en een betere digitale toekomst voor onze kinderen en gezinnen waarborgen.