Het lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar hebben we in Suriname ooit nagedacht over de mogelijkheid van een watertekort door bevolkingsgroei en klimaatverandering? Wereldwijd zien we dat regio’s die ooit overvloedig watervoorraden hadden, nu te kampen hebben met droogte. Het is opvallend dat in Suriname nog steeds voldoende schoon drinkwater beschikbaar is, terwijl veel mensen water uit PET-flessen drinken. Velen beseffen niet dat deze flessen vaak gevuld zijn met water van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), maar tegen een hogere prijs worden verkocht.
In beter ontwikkelde landen wordt al gewerkt aan voorbereidingen voor een toekomst met minder drinkwater. Zo waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving in Nederland dat klimaatverandering kan leiden tot aanzienlijke watertekorten. Sommigen stellen voor om puur water te vervangen door vochtrijke voeding, zoals komkommers, maar experts zien dit niet als praktische oplossing.
Influencers promoten “droog vasten,” waarbij men het vocht uit voedingsmiddelen haalt in plaats van direct water te drinken. Dit klinkt misschien interessant, maar gezondheidsexpert Marije Verwijs van het Nederlandse Voedingscentrum noemt dit gevaarlijk en onrealistisch. Ze benadrukt dat water essentieel is voor verschillende lichaamsfuncties, zoals de opname van voedingsstoffen, regulering van lichaamstemperatuur en het afvoeren van afvalstoffen.
Het compleet uitsluiten van water kan dus leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Verwijs raadt aan om dagelijks anderhalf tot twee liter water te drinken naast een gebalanceerd dieet. Hoewel het mogelijk is om voldoende vocht binnen te krijgen door andere voedingsmiddelen, leidt dit vaak tot een onevenwichtig voedingspatroon.
Suriname mag dan vooralsnog geen watertekort kennen, maar het negeren van mogelijke toekomstige problemen is onverstandig. Het zou veel beter zijn om nu al stappen te ondernemen en ons voor te bereiden op een toekomst waarin schoon drinkwater wellicht minder vanzelfsprekend is.