Prijsverhogingen: Het eindeloze verhaal van het volk

De criminoloog James deelt zijn mening over mysterieuze praktijken met de prijzen. Per 1 juni zijn de prijzen voor gasflessen verhoogd door Ogane, een dochteronderneming van de Energiebedrijven Suriname (EBS). Ondanks dat een groot deel van de werknemers nog in actie is, kost een 28LBS gasfles nu SRD 240,00 en een 20LBS gasfles SRD 195,00.

In 2022 werd ontdekt dat de gasleverancier exorbitante bedragen in rekening bracht bij de EBS. Hoewel er destijds internationale vergelijkingen gemaakt konden worden, werd er nooit een juridisch onderzoek ingesteld. Deze overeenkomsten met de lokale maatschappij dateren uit 2014, tijdens de regering-Bouterse. De huidige regering trof deze situatie aan maar besloot in 2022 eveneens geen onderzoek in te stellen.

Dit blijft mysterieus, aangezien dergelijke exorbitante prijzen ten laste gaan van het getergde volk. Criminoloog James zegt hierover: “Het feit dat er geen onderzoek is gelast, roept vraagtekens op over de integriteit van zowel vorige als huidige regering medewerkers. Wanneer een groot deel van de bevolking gebukt gaat onder financieel lijden, is het onbegrijpelijk dat niemand de verantwoordelijkheid neemt om dit te onderzoeken.”

De Rol van Politieke Partijen en het Openbaar Ministerie

Het gebrek aan reacties van partijen, zowel in de coalitie als in de oppositie, is zeer opmerkelijk. Geen enkele partij heeft om een onderzoek gevraagd. “Dit schept een gevaarlijk precedent,” aldus James. “Mensen krijgen de indruk dat straffeloosheid mogelijk is, wat kan leiden tot verdere misstanden.”

Het Openbaar Ministerie, dat de bevoegdheid heeft om op eigen initiatief een maatschappelijk opspraak wekkende kwestie te onderzoeken, heeft dit ook niet opgepakt. James benadrukt dat deze nalatigheid het vertrouwen in de overheid schaadt.

Conclusie

Het blijft van cruciaal belang dat er transparantie en verantwoording komt. Politieke partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor de nodige onderzoeken. Alleen dan kan het volk uit het eindeloze verhaal van prijsverhogingen en ontoereikende verantwoording ontsnappen.

error: Kopiëren mag niet!