Betalen voor simpele medicatie nog steeds een heikel punt

Het verkrijgen van eenvoudige medicatie blijft een groot probleem voor veel burgers. Ondanks de beschikbaarheid van het Staatsziekenfonds (SZF) verzekeringspasje, blijkt uit recente bevindingen dat veel mensen moeite hebben om hun voorgeschreven medicijnen te betalen.

Tijdens een onderzoek van de redactie van Dagblad Suriname kwamen verontrustende feiten aan het licht. Talrijke burgers verlaten de apotheek zonder hun medicatie, simpelweg omdat de kosten te hoog zijn. Dit is een groeiend probleem dat vraagt om dringende aandacht en actie.

Een van de geïnterviewde patiënten, meneer Gerard Kajuffa, deelt zijn ervaring: “Mijn dokter schreef me een simpele hoestdrank voor. Toen ik bij de apotheek kwam, werd me verteld dat mijn SZF pasje de kosten niet dekte. De kosten waren voor mij, als gepensioneerde, onbetaalbaar.” Zijn verhaal is geen uitzondering; vele anderen hebben soortgelijke ervaringen.

Het SZF, dat bedoeld is om gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar te maken, schiet in dit opzicht tekort, vooral voor mensen met een laag inkomen of gepensioneerden. Hoewel het fonds een breed scala aan medicijnen dekt, vallen bepaalde essentiële medicijnen buiten het bereik van volledige vergoeding.

Ondertussen zoeken sommige patiënten naar alternatieve oplossingen, zoals het kopen van goedkopere medicijnen of het verkrijgen van hulp via familie en vrienden. Echter, deze oplossingen zijn niet duurzaam en bieden geen structurele oplossing voor het probleem.

De situatie benadrukt de urgentie voor beleidsmakers om in te grijpen en ervoor te zorgen dat alle burgers toegang hebben tot betaalbare gezondheidszorg, inclusief essentiële medicijnen. 

error: Kopiëren mag niet!