Rookwaar van merken zoals Tabacca en anderen ten onrechte als namaak bestempeld

In Suriname worden sigaretten van de merken Tabacca, Three Stars, Tradition, Capital, Oris en Director Originale vaak als namaak bestempeld. Deze benaming is misleidend, aangezien er geen ‘originele’ versies van deze merken bestaan. Deze merken zijn simpelweg andere sigarettenmerken die niet zijn toegelaten op de lokale markt. De lokale markt wordt beschermd doordat de traditionele importeur die een monopolypositie heeft. Dit monopoly verbiedt andere importeurs om goedkopere sigaretten op de markt te brengen. Dit beleid leidt onvermijdelijk tot een levendige handel in smokkelwaar, aangezien consumenten op zoek gaan naar goedkopere alternatieven die hen ontzegd worden.

Een voorbeeld hiervan is het merk Tabacca, dat door een Surinaams bedrijf in Colombia wordt geproduceerd en vervolgens wereldwijd wordt gedistribueerd. Ondanks dat deze goedkopere merken onder vergunningsvoorwaarden worden geproduceerd, worden ze van de Surinaamse markt uitgesloten. Dit uitsluitingsbeleid stimuleert smokkel van deze merken naar het land, omdat er markt is voor betaalbare sigaretten die anders niet beschikbaar zijn. Het illegale karakter van deze sigaretten zit niet in hun productie, maar in de manier waarop ze de Surinaamse markt betreden.
Hoewel productie en distributie voldoen aan wettelijke vereisten, maakt men het voor andere merken onmogelijk om legaal toegang te krijgen tot de markt.
Dit dwingt distributeurs en consumenten naar illegale wegen. Wat niet vergeten mag worden, is dat, ongeacht het merk en manier van markttoegang, sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid. De misleidende benaming van ‘namaak’ voor deze merken doet echter niets af aan de realiteit dat ze gewoon andere sigarettenmerken zijn die onder een ongelijke marktstructuur buiten de officiële kanalen blijven. Hierdoor ontstaat niet alleen smokkel, maar ook verwarring onder consumenten over de legaliteit en veiligheid van hun producten.

error: Kopiëren mag niet!