PARAMARIBO — Vandaag is het Wereldmilieudag, een moment van reflectie en bewustwording over de dringende milieu-uitdagingen waarmee we wereldwijd én in Suriname worden geconfronteerd. Terwijl de aarde kampt met de gevolgen van klimaatverandering, ontbossing en vervuiling, staat Suriname op een kruispunt: we moeten kiezen tussen economische ontwikkeling en behoud van onze natuurlijke rijkdommen.
De Surinaamse bossen, die het land voor ongeveer 93% bedekken, spelen een cruciale rol in de mondiale strijd tegen klimaatverandering. Onze bossen fungeren als een gigantische opslagplaats van CO2, een van de belangrijkste broeikasgassen die opwarming van de atmosfeer veroorzaken en daarmee klimaatverandering. Onze bossen worden echter bedreigd door illegale goudmijnbouw en houtkap, waardoor kwetsbare ecosystemen en de biodiversiteit worden aangetast en in gevaar gebracht.
Ontbossing en biodiversiteitsverlies
Ontbossing is een groot probleem. Bij ontbossing komt namelijk nog meer (opgeslagen) CO2 in de atmosfeer. Ondanks de inspanningen om duurzame houtkap te bevorderen, blijft illegale houtkap een hardnekkig probleem. Dit leidt ook tot verlies van natuurlijke leefgebieden, waardoor talloze plant- en diersoorten bedreigd worden. Suriname herbergt een ongelooflijke biodiversiteit, inclusief vele soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Het verlies van deze soorten zou een onomkeerbare schade toebrengen aan het wereldwijde ecologische evenwicht.
Stijgende zeespiegels
Klimaatverandering vormt een directe bedreiging voor Suriname. Onze kustvlakte, waar het overgrote deel van de bevolking woont, ligt goeddeels onder zeeniveau en is daarom bijzonder kwetsbaar voor stijgende zeespiegels als gevolg van klimaatverandering. Als de huidige trend van opwarming van de aarde zich voortzet, wordt verwacht dat onze kustgebieden te maken zullen krijgen met regelmatige overstromingen en landverlies. Dit vernietigt niet alleen de infrastructuur maar ook de landbouwgronden, waardoor onze voedselzekerheid in gevaar komt.
Goudwinning en kwikvervuiling
De mijnbouwsector, met name de ‘kleinschalige’ winning van goud, is een belangrijke economische pijler voor Suriname. Helaas gaat deze activiteit vaak gepaard met ernstige milieuproblemen, waaronder kwikvervuiling. Kwik wordt veel gebruikt in kleinschalige goudwinning en komt uiteindelijk terecht in rivieren en bodem, met ernstige gevolgen voor zowel het milieu als de volksgezondheid. Deze vervuiling bedreigt vispopulaties en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij mensen die vis consumeren of in vervuilde gebieden wonen.
Plasticvervuiling en afvalbeheer
Een ander dringend probleem is de toenemende hoeveelheid plastic afval. Net als veel andere landen worstelt Suriname met effectief afvalbeheer. Plasticvervuiling bedreigt niet alleen de schoonheid van onze woonplaatsen en natuurlijke landschappen. Zij vormt ook een bedreiging voor de dieren in het wild die vaak plastic afval verwarren met voedsel. Bovendien vergaan plastics niet en breken ze langzaam af in microplastics, die uiteindelijk in de voedselketen terechtkomen en schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.
Rol van de gemeenschap
Het milieu heeft bijzondere aandacht bij de ontwikkelingsvisie van de Partij voor Recht en Ontwikkeling, al is het maar vanwege het universele recht op een veilig, schoon en gezond leefmilieu. De PRO stelt zich daarom op het standpunt dat milieuvervuiling grondig, efficiënt en duurzaam bestreden moet worden.
Maar laat het niet van de beleidsmakers afhangen. Iedereen kan bijdragen aan een duurzamere toekomst. Kleine veranderingen in ons dagelijks leven kunnen een groot verschil maken. Door minder plastic te gebruiken, afval te scheiden, energie te besparen en milieuvriendelijke producten te kiezen, kunnen we gezamenlijk de druk op ons milieu verminderen. Nu zien wij overal plastic flessen, plastic zakken, bierflessen en dergelijke.
Op deze Wereldmilieudag worden we eraan herinnerd dat de bescherming van ons milieu een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Door samen te werken, bewustwording te vergroten en duurzame praktijken te omarmen, kunnen we Suriname en de wereld beschermen voor toekomstige generaties.
Partij voor Recht en Ontwikkeling