De kosten voor het verzorgen van kinderen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, voornamelijk door de devaluatie van de Surinaamse dollar (SRD) en een inflatie van ruim 62% in 2020. Ouders en verzorgers hebben daardoor naar evenredigheid meer moeten uitgeven aan de zorg voor hun kinderen. Deze stijging is zelfs boven het niveau van 2020, vóór de COVID-pandemie.
Volgens Danielle G., moeder van drie kinderen, hebben ouders geen keus dan de stijgende kosten te incasseren. “We moeten niet alleen zorgen voor voeding en kleding, maar ook voor sportactiviteiten voor de ontwikkeling van onze kinderen,” zegt ze. “Alles is gestegen: voedsel, energie, transport en verzekeringen.”
De kosten voor kinderopvang zijn eveneens omhoog gegaan, wat de financiële druk op gezinnen verder verhoogt. Hoewel sommige ouders ondersteuning van de overheid ontvangen, blijkt dit vaak onvoldoende. De inflatie stijgt sneller dan de geboden steun, waardoor de financiële situatie voor veel gezinnen nijpend blijft.
Mensen die hard werken, nemen vaak meerdere banen aan om de maandelijkse kosten te kunnen dekken. De combinatie van stijgende prijzen en ontoereikende steun zorgt ervoor dat veel gezinnen moeite hebben om rond te komen. Het gebrek aan aandacht voor deze problematiek kan op termijn nadelige effecten hebben op zowel de kinderen als hun ouders.
Gezien deze situatie roept Danielle op tot meer bewustzijn en beleid gericht op het ondersteunen van gezinnen tijdens deze economisch zware tijden. “De overheid moet begrijpen dat kinderen meer zorg nodig hebben en daar passende maatregelen voor nemen,” pleit ze. Als de huidige trends aanhouden, kan de zorg voor kinderen een nog grotere uitdaging worden voor Surinaamse gezinnen.