Het Indiase Modi wint de verkiezingen, maar krijgt te maken met tegenslag

DOOR JORDI BOU
June 5, 2024 – De Indiase premier Narendra Modi zal de macht behouden aan het hoofd van een heersende coalitie, maar zijn hindoe-nationalistische partij verloor voor het eerst in tien jaar haar regelrechte meerderheid.
Officiële resultaten van de Indiase verkiezingscommissie lieten zien dat de NDA 286 zetels won, meer dan de 272 zetels die nodig waren om een ​​meerderheid te behalen, maar veel minder dan verwacht.

Dat betekent dat Modi de steun van andere partijen in zijn coalitie nodig zal hebben – een verbijsterende klap voor de 73-jarige, die had gehoopt op een verpletterende overwinning.

Twee bondgenoten in Modi’s coalitie van de Nationale Democratische Alliantie, de Telugu Desam Partij, een belangrijke regionale speler in de zuidelijke staat Andhra Pradesh, en de Janata Dal (United), die de noordelijke staat Bihar regeert, hebben al hun steun toegezegd.

Er werden ruim 640 miljoen stemmen uitgebracht tijdens de marathonverkiezingen die zes weken lang plaatsvonden in ‘s werelds grootste democratische oefening.

error: Kopiëren mag niet!