Moslimgemeenschap bereidt zich voor op offerfeest Ied-ul-Adha

Grote delen van de moslimgemeenschap in ons land bereiden zich voor op het Islamitische offerfeest, bekend als de Ied ul Adha. Het feest zal over pakweg twee weken plaatsvinden. De zoektocht naar geschikte dieren is inmiddels al gaande. Het Ied ul Adha feest is een bijzonder moment voor de moslim gemeenschap. De offers die profeet Abraham bracht worden jaarlijks herdacht tijdens het Ied ul Adha feest. Moslims geloven dat niet het bloed noch het vlees Allah bereikt maar de gedachte van bereidheid om alles te offeren voor de Heer indien dat gevraagd wordt van de dienaren, het zwaarst weegt. Het vlees wordt verdeeld onder de behoeftigen, familie en vrienden. In ons land worden runderen waaronder stieren en koeien, schapen en geiten worden doorgaans geofferd volgens de voorschriften van de Islam. De prijzen voor runderen variëren tussen de SRD 27,500 tot ver boven de SRD 60,000. Het offeren van dieren vindt plaats in de verschillende moskeeën en slagerijen die door het ministerie van LVV zijn goedgekeurd.

Voorbereidingen

Het hoofdbestuur van de Surinaamse Islamitische Vereniging, de S.I.V. heeft inmiddels aangekondigd dat voor dit jaar, led ul Adha gevierd zal worden op zondag 16 juni 2024. Op leden is een beroep gedaan om tijdig in contact te treden met de besturen van de desbetreffende moskeeën voor de voorbereidingen. De Surinaamse Moeslim Associatie (S.M.A.) heeft aangekondigd dat het feest op 17 of 18 juni aanstaande gevierd zal worden. Er worden door het bestuur van de S.M.A. al voorbereidingen getroffen voor de offeractiviteiten om de mensen die hun offerplicht wensen te vervullen, bij te staan. De Centraal Offerhal Suriname te Leiding 9, zal wederom ter beschikking zijn voor alle ‘Ahle Soennat’ moslims om, indien zij dat willen, volgens de regels van de S.M.A. hun dieren daar te slachten, te verwerken en te kappen, heeft de organisatie aangekondigd. Uiteraard dienen de kosten voor hal gebruik, keuring en schoonmaak betaald te worden, evenals de kosten voor wachters. Het bestuur zal zorgen voor een slachter, voor tafels en haken. Offeraars moeten naar eer en geweten, zoals gewoonlijk, ten minste een derde deel van het vlees van hun offerdier afstaan aan het bestuur om te verdelen aan behoeftigen.

De eerste dieren werden gebruikelijk al vroeg geofferd op Ied- dag. Tot dusver heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken, die belast is met de aankondiging van de nationale vrije dagen, geen bekendmaking gedaan in verband met Ied-ul-Adha. De bekendmaking vindt doorgaans na consultatie met moslimgemeenschappen plaats en kan in de komende dagen worden verwacht.

error: Kopiëren mag niet!