De uit Suriname afkomstige hindoe leeft ruim 50 jaar in Nederland en is amper zichtbaar

De werkgroep ‘Hindoes in de Media’ stelt dat de spirituele belevingswereld van ruim 200.000 Nederlandse hindoes nauwelijks zichtbaar is in de media. Er ontbreekt vaak nuance en diepgaande kennis bij journalisten. Om dit te veranderen, organiseerde de werkgroep een dialoogbijeenkomst in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, voor bijna honderd journalisten en hindoes.

Initiatiefnemer en programmamaker Mahesvari Autar benadrukte dat de verbinding tussen hindoes en journalisten essentieel is om toekomstige generaties zelfverzekerd te laten deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Negatieve berichtgeving over de opening van de Rām mandir in Ayodhya (India) was een directe aanleiding voor deze bijeenkomst.

De werkgroep analyseerde verschillende nieuwsberichten en identificeerde vier hoofdthema’s: beeldvorming van hindoe-beschaving, impact van taalgebruik, weergave van Indiase politiek en het voorkomen van polarisatie tussen hindoes en moslims.

Journalist Sanne Breimer besprak de gevaren van oppervlakkige en cynische mediaweergave van hindoes. Ze benadrukte dat een representatieve benadering cruciaal is, vooral omdat eenzijdige verslaggeving tot polarisatie kan leiden.

Vier dialoogtafels bespraken thema’s zoals taalgebruik en de link met de hindoe-diaspora. Opvallend was dat alternatieve media vaak genuanceerder verslag doen dan grote landelijke media en publieke omroepen.

De bijeenkomst sloot af met aanbevelingen. Hindoes worden aangemoedigd zichtbaarder te worden en actief bij te dragen aan hun mediarepresentatie. Hindoe Raad Nederland werd aangespoord om een informatie database te ontwikkelen voor journalisten. Nationaal coördinator tegen Racisme en Discriminatie, Rabin Baldewsingh, prees de bijeenkomst en zag het als beginpunt voor verdere initiatieven.(bron:NieuwWij)

error: Kopiëren mag niet!