Voormalige ‘directeur’ van de Belastingdienst Suriname ontmaskerd: juridische twijfels rijzen

Tijdens een recente rechtszitting in 2023 kwam aan het licht dat Ismaël Kalaykhan, die zichzelf voorstelde als de directeur van de Belastingdienst Suriname, deze functie nooit heeft bekleed. Deze onthulling heeft de nodige opschudding veroorzaakt, vooral omdat Kalaykhan formeel naar buiten trad als directeur en zelfs samenwerkingscontracten had ondertekend met het Openbaar Ministerie (OM) in 2023, gericht op het bestrijden van fiscale fraude.

Naast de misleidende functietitel blijkt Kalaykhan ook de Nederlandse nationaliteit te bezitten, wat de situatie verder compliceert. In juridische kringen wordt nu druk gedebatteerd over de rechtsgeldigheid van de handelingen en overeenkomsten die Kalaykhan in zijn vermeende functie als directeur heeft verricht. Advocaten en juridische experts zijn het erover eens dat er mogelijk sprake is van rechtsgeldigheidsproblemen omdat hij niet bevoegd was om deze overeenkomsten te ondertekenen.

“De vraag of de door Kalaykhan ondertekende documenten nu nog juridische kracht hebben, hangt af van de specifieke omstandigheden en de inhoud van de overeenkomsten,” aldus belastingadvocaat en juridisch expert John. V .
“Contracten getekend door iemand zonder de bevoegdheid kunnen nietig worden verklaard, tenzij de andere partij aantoonbaar geen weet had van de onbevoegdheid.”

Daarnaast roept deze kwestie zorgen op over de integriteit en het toezicht binnen de Belastingdienst Suriname, evenals de procedures voor due diligence bij het aangaan van samenwerkingen. “Er moet grondig worden onderzocht hoe iemand erin slaagde zichzelf voor te doen als directeur van een overheidsinstantie zonder dat dit eerder aan het licht kwam,” stelt John. V

Ondertussen blijven de onzekerheden over de rechtsgeldigheid van de door Kalaykhan verrichte handelingen en gesloten overeenkomsten bestaan, wachtend op verdere juridische oordelen en vaststellingen. Dit incident benadrukt de noodzaak van striktere controle en verificatie van functietitels binnen overheidsinstellingen en partnerschapsovereenkomsten.

error: Kopiëren mag niet!