De VHP staat stil bij de opofferingen die onze Hindostaanse voorouders hebben gebracht bij hun aankomst in Suriname. Elk jaar op 5 juni herdenken wij Á-Pravási Divas of Hindoestaanse Immigratiedag. Dit jaar is het 151 jaar geleden dat de eerste Hindoestaanse contractarbeiders uit het voormalige Brits-Indië, voet aan wal zetten in Suriname. Het grootste deel van de immigranten kwam als contractarbeider. Ze werden ook Kantráki’s genoemd.
De bedoeling was dat na een tijdelijk verblijf ze terug konden keren naar het land van herkomst. Suriname bood mogelijkheden met name in de landbouw en handel om vooruit te komen en dat waren enkele van de redenen om zich hier te vestigen. Door hun ijver, veerkracht, doorzettingsvermogen en liefde, hebben onze voorouders moeilijke omstandigheden overleefd en een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname.
Onze voorouders hebben niet voor zichzelf geleefd maar voor hun nageslacht. Ze hebben heel hard gewerkt om vooruit te komen en hebben bouwstenen aangedragen voor een beter Suriname. President Santokhi, komende uit het nageslacht van immigranten, benadrukt vaak dat ook wij hard moeten werken voor de volgende generatie en niet voor de volgende verkiezingen.
De VHP vindt het belangrijk om bij deze gelegenheid van 151 jaar Hindostaanse immigratie, terug te kijken naar het verleden waaruit wijze lessen kunnen worden meegenomen voor het heden. Wij allen vieren het voorrecht om in een land te leven dat ruimte biedt aan eenieder om zijn/haar eigen cultuur en godsdienst in vrijheid te beleven.
We leven nu helaas in een tijd waarin normen en waarden verloren dreigen te gaan te midden van de hedendaagse slechte invloeden. Wij moeten de achteruitgang van normen en waarden een halt toeroepen. We moeten ons ook daadwerkelijk inspannen om over etnische scheidslijnen heen te stappen en een Suriname te maken dat daadwerkelijk eenheid in verscheidenheid toont. We moeten ervoor zorgen dat we niet opgedeeld worden in etnische groepen, dit land is van ons allemaal.
De Hindoestaanse gemeenschap is op bijzondere wijze geïntegreerd in onze samenleving, ze zijn in alle beroepen, politieke partijen en organisaties te vinden. Op de maatschappelijke ladder bekleden ze hoge posities. Onze hardwerkende voorouders hebben hun plicht gedaan en nu is de beurt aan ons om stevige bouwstenen aan te dragen voor de ontwikkeling van ons geliefd land Suriname.
De VHP reikt op deze bijzondere dag de hand naar allen die willen samenwerken om het land weer op te bouwen. We zullen het samen moeten doen door het tonen van eenheid van bestuur en eenheid van beleid. Een belangrijk uitgangspunt van de VHP is altijd geweest “eenheid in verscheidenheid”. “Zelf sterk, samen sterker”, is het motto van de VHP. De VHP feliciteert de hele natie maar in het bijzonder de Hindoestaanse gemeenschap met 151 jaar Hindostaanse immigratie.