Naleving Tabakswet nog zorgpunt

In Suriname werd in 2013 een belangrijke stap gezet met de invoering van de Tabakswet, die specifiek is ontworpen om onregelmatigheden in het gebruik en de verkoop van tabaksproducten te voorkomen. Echter, vele burgers maken zich zorgen over de naleving en handhaving van deze wet.

De Tabakswet is opgesteld met als hoofddoel de volksgezondheid te beschermen door het reguleren van de verkoop en het gebruik van tabaksproducten. Belangrijke bepalingen van de wet zijn onder andere het verbod op de verkoop van tabaksproducten aan minderjarigen en het verbod op roken op openbare plaatsen.

Naleving nog steeds pijnpunt

Ondanks deze maatregelen, blijven er grote zorgen bestaan over de effectieve uitvoering van de wet. Uit meldingen van burgers en onderzoeken blijkt dat tabaksproducten nog steeds gemakkelijk verkrijgbaar zijn voor minderjarigen en dat er vaak gerookt wordt op plaatsen waar dit volgens de wet verboden is. Deze overtredingen ondermijnen de doelstellingen van de wet en vormen een serieus risico voor de volksgezondheid.

Verbod voor minderjarigen

Een van de meest prangende problemen is de beschikbaarheid van tabaksproducten voor jongeren. Hoewel de wet duidelijk verbiedt dat tabaksproducten aan minderjarigen worden verkocht, blijkt in de praktijk dat jongeren nog steeds zonder veel moeite sigaretten kunnen aanschaffen. Dit probleem wordt verergerd door een gebrek aan effectieve controles en sancties voor winkeliers die de wet overtreden.

Openbare ruimtes

Daarnaast blijft het probleem van roken op openbare plaatsen bestaan. Ondanks het verbod op roken in restaurants, bars en nabij scholen en ziekenhuizen, zijn er veel meldingen van overtredingen. Dit wijst op een tekort aan toezicht en handhaving door de autoriteiten. Bovendien dragen het ontbreken van duidelijke markeringen en rookvrije zones bij aan de verwarring en overtredingen van de wet.

Het is cruciaal dat de overheid meer middelen en steun biedt aan anti-tabaksorganisaties en gezondheidsinstanties die zich inzetten voor een rookvrije samenleving. Deze organisaties spelen een sleutelrol in het monitoren van de naleving van de wet en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

error: Kopiëren mag niet!