Surinaamse woningnood: De eeuwige bloedzuigers van de grondmarkt

Oh kijk, Suriname worstelt al meer dan 40 jaar met woningnood! Hoe verrassend! Regering na regering zorgt netjes voor het niet ontwikkelen van degelijke woningbouwplannen en een rechtvaardige grondverdeling. Bravo, topprestatie!

Er worden nauwelijks woningen gebouwd terwijl de vraag blijft stijgen. Maar geen zorgen, wie een huis wil huren moet slechts honderden euro’s ophoesten. Aan het einde van de maand blijft er natuurlijk niks over om van te leven, maar hé, dat is toch gewoon onderdeel van ons overlevingsspel, nietwaar?

“Mensen leven noodgedwongen bij elkaar omdat ze nergens terecht kunnen.” Vast heerlijk, zo’n groepsknuffel met zeven man op een stapelbed.

Tussen 2020 en 2022 registreerde de Stichting Volkshuisvesting Suriname 5.372 woningzoekenden. Gemiddeld woont 30 procent van de huishoudens in Paramaribo en Wanica, de charmant dichtstbevolkte districten, met meer dan vijf personen in een huis. Ach, wie heeft nou privacy nodig?

Huurprijzen? Welja, die liggen al snel rond de 350 euro, oftewel ongeveer 12.000 SRD. Laten we vooral meerdere banen nemen of iedereen in het gezin laten werken om dit te betalen. En als de koers omhoog schiet, moet je gewoon nóg meer SRD neertellen voor die oh-zo-gewenste dollars en euro’s die verhuurders eisen. Natuurlijk, de huur moet wettelijk in SRD geïnd worden, maar wie volgt dat nou?

Geen probleem, een stabiele koers is wat de burger nodig heeft voor hun financiële planning. Want natuurlijk zijn de burgers enorm gebaat bij die niet-bestaande stabiliteit.

En die diaspora-helden met hun juridisch mazen-experiment? Prachtig toch, hoe ze via legale omwegen hun eigendommen beheren terwijl de lokale bevolking zich krom betaalt.

Oh, had de regering een lage hypotheekrente van 7% aangeboden voor mensen die willen bouwen? Wat een genereus gebaar! Jammer dat niemand het gebruikt, want waarom zou je, met die gemakkelijk verkrijgbare bouwgrond?

De afgelopen 40 jaar hebben “criminele” politici gelukkig hun aandeel genomen door zichzelf prima te verrijken met grond die eigenlijk aan het volk toebehoort. Stinkend rijk worden van het bloed van de bevolking, dat is pas dienstverlening op zijn best.

Net als vampieren blijven ze het bloed van het volk zuigen. Het geurtje van hun rottende ziel, dat moeten we maar voor lief nemen. Fantastisch toch, hoe deze bloedzuigers hun ‘werk’ blijven doen?

error: Kopiëren mag niet!