Stijging aantal verkeersongevallen bij regen zorgwekkend

Recentelijk komt steeds vaker in het nieuws dat verkeersongevallen plaatsvinden tijdens regenachtig weer. Bestuurders verliezen controle over hun voertuigen, belanden in goten of kreken, en veroorzaken aanrijdingen door de slechte beheersbaarheid van hun voertuigen op natte wegen. 

Landelijk probleem 

Dit probleem is wereldwijd zichtbaar. In de Verenigde Staten zijn verkeersongevallen gerelateerd aan regenachtigweer, een significant probleem. De meeste weer-gerelateerde verkeersongevallen vinden plaats op nat wegdek en tijdens regenval. Volgens de US Department of Transportation Federal Highway Administration, gebeurt elk jaar 75 procent van de weer-gerelateerde verkeersongevallen op nat wegdek en 47 procent tijdens regen. Jaarlijks komen bijna 5.700 mensen om en raken meer dan 544.700 mensen gewond bij ongevallen op nat wegdek. Elk jaar sterven meer dan 3.400 mensen en raken meer dan 357.300 mensen gewond bij ongevallen tijdens regenval. 

Tijdens de regentijd zijn verkeersongevallen ook veel voorkomend in Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië en Argentinië. Natte wegomstandigheden veroorzaken jaarlijks duizenden ongevallen in Brazilië. Infrastructurele problemen en een gebrek aan geavanceerde drainagesystemen die de wegen veilig moeten houden, maken dit erger.

Zorgwekkend trend?

Dagblad Suriname vroeg Joanne Adraai, directri d van het Verkeersveiligheids Instituut (VVI), of zij dit probleem als een opkomende trend ziet in Suriname, en hoe het Verkeersveiligheids Instituut hierop reageert. “Ik zou niet spreken van een opkomende trend, omdat de wegen tijdens regenweer extreem glad worden. De kans op verkeersongevallen neemt daardoor toe, vooral door de slechte infrastructuur en wateroverlast”, aldus Adraai.

Bewustwording nodig

Er is nog veel te doen op het gebied van bewustwording in Suriname. Campagnes die bestuurders informeren over de risico’s van rijden in de regen en praktische tips geven voor veilig rijgedrag, kunnen helpen om het aantal ongevallen te verminderen.⁠ “Natuurlijk moeten deze specifieke gevallen meegenomen worden in onze bewustwordingscampagne om de weggebruikers bewust te maken dat ze hun rijgedrag moeten aanpassen aan de feitelijke omstandigheden”, gaf Adraai aan. 

Preventiemaatregelen

Het VVI raadt bestuurders aan om tijdens regenachtig weer enkele preventiemaatregelen te nemen om ongevallen te voorkomen. Allereerst is het belangrijk om rustiger te rijden en voldoende afstand te houden tot andere voertuigen, zodat je beter kunt anticiperen op de wegomstandigheden. Daarnaast moeten bestuurders hun lichten aanzetten tijdens regen om beter zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de autoruiten helder en zo min mogelijk beslagen zijn, zodat het zicht goed blijft.

Regenseizoen in Suriname

Het regenseizoen brengt niet alleen mooie landschappen en noodzakelijke verfrissing voor flora en fauna, maar het laat ook zien hoe slecht het wegennetwerk is. Het probleem van wegen die bij regen onder water komen te staan, stelt alle weggebruikers in gevaar.

Slechte wegonderhoud

Als wegen niet goed worden onderhouden, is het een directe ramp. Door zware regenval veranderen de al beschadigde wegen in kleine zwembaden, waardoor elke autorit een levensgevaarlijke situatie wordt. De plotselinge risico’s omvatten kuilen bekend als ‘potholes’ die onverwacht opduiken, waardoor het zicht van de autobestuurder verminderd wordt door spetterend water. 

Onvoldoende waterafvoer

De situatie verergert zich meer door het gebrek aan voldoende waterafvoer. Water op de weg zorgt voor gladde oppervlakken en vermindert de remcapaciteit van het voertuig aanzienlijk. De kans op aanrijdingen neemt toe als gevolg van het onvoorspelbare stuurgedrag. Door onverwacht de controle over het voertuig te verliezen, raakt men ook gauw in paniek. Slechte wegen en regenweer zijn een dodelijke combinatie die men niet kan negeren, waarvoor goede aanpak dringend vereist is. 

SD

error: Kopiëren mag niet!