Minister Somohardjo: “Initiatiefwet stembureau voor heel Suriname moet snel erdoor”

“Er wordt een initiatiefwet voorbereid om het mogelijk te maken om in Paramaribo te stemmen ongeacht woonplaats”, zo heeft minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) aangekondigd. Dit zogeheten stembureau voor heel Suriname is een vurige wens geweest van coalitiepartij ABOP die samen optrekt met de PL in de Nationale Assemblee (DNA). 

Bij de wijziging van de Kiesregeling op 21 mei 2023 heeft de ABOP/PL-fractie niet voorgestemd en liep uit de zaal. Fractievoorzitter Obed Kanape had toen al gevraagd om in de wetswijziging op te nemen dat kiesgerechtigden die tijdelijk in Paramaribo verblijven hun stem ook bij een ‘landelijk stembureau’ kunnen uitbrengen.

Om uiteenlopende redenen gingen de overige fracties niet mee met het verzoek van de ABOP/PL. De wijziging werd met 35 algemene stemmen aangenomen. 

Minister Somohardjo heeft echter aangegeven dat de initiatiefwet alsnog komt. De bewindsman, die op ABC sprak over het organiseren en de uitdagingen bij de verkiezingen van 25 mei 2025, hoopt dat de wet snel door DNA heen kan.

Het zal volgens Somohardjo een hele goede ontwikkeling zijn die het stemmen mogelijk zal maken voor onder andere studenten en werknemers uit de verre districten en het binnenland die in de stad vertoeven. 

error: Kopiëren mag niet!