Emotioneel afscheid verdwijnt in verwaarlozing

Niemand wenst dat een geliefde overlijdt, maar de dood is onlosmakelijk verbonden met het leven. Wanneer iemand overlijdt, wordt hij of zij begraven volgens de religieuze overtuigingen van de familie. De kosten voor een begrafenis kunnen oplopen tot duizenden Surinaamse dollars, en vaak worden deze kosten gedragen door familieleden en vrienden. Het afscheid nemen is dan een intens emotionele gebeurtenis.

Niet onderhouden begraafplaatsen

Maar wat gebeurt er nadat de emoties zijn vervlogen? Vaak zien we dat begraafplaatsen, waar met tranen afscheid is genomen, niet goed worden onderhouden. Familieleden en vrienden hebben na verloop van tijd simpelweg niet meer de ruimte en tijd om de graven te blijven onderhouden. Bij de eerste generatie is er nog een sterke band met het graf van de overledene, maar bij latere generaties verdwijnt die verantwoordelijkheid. Hierdoor raken graven uiteindelijk overwoekerd en verwaarloosd.

Het is pijnlijk om te zien hoe een plek die ooit zo belangrijk was, uiteindelijk vergeten wordt. Het onderhouden van graven wordt niet langer gezien als een verantwoordelijkheid van de nabestaanden. Dit leidt tot begraafplaatsen die hun serene en respectvolle uitstraling verliezen.

Er moet een ander model komen om ervoor te zorgen dat begraafplaatsen altijd goed onderhouden blijven. Een goed voorbeeld is het Nederlandse model, waarbij men tijdens het leven een premie betaalt in de vorm van een verzekering. Hierdoor worden de kosten na de dood niet voor de nabestaanden en blijft het onderhoud van de graven gegarandeerd.

In Suriname is het echter zo, dat alle kosten op de nabestaanden neerkomen als er vooraf niets is geregeld. Dit leidt tot slecht onderhouden begraafplaatsen, wat een trieste afspiegeling is van de liefde en eerbied die ooit is betoond. Een verzekeringsmodel zou kunnen helpen om deze lasten te verlichten en de graven van onze geliefden de zorg te geven die ze verdienen.

Het is tijd dat we nadenken over een duurzaam model om de graven van onze dierbaren te blijven eren en respecteren. Zo voorkomen we dat emotioneel belangrijke plekken veranderen in verwaarloosde stukjes grond, een trieste schaduw van wat ze ooit waren.

error: Kopiëren mag niet!