Wereldagenda juni 2024

DOOR JORDI BOU
1 juni 2024 – 30 juni 2024 – Tot de gebeurtenissen in juni behoren onder meer het eerste debat tussen Joe Biden en Donald Trump, cruciale verkiezingen in Mexico, de EU en Iran, de 80e verjaardag van de D-Day-landingen, Euro 2024 in Duitsland en de publicatie van het kinderboek van Jill Biden.

1 juni, VS: First Lady Jill Biden publiceert Willow the White House Cat, een prentenboek voor kinderen waarin wordt verteld hoe haar kortharige tabby terechtkwam op 1600 Pennsylvania Ave.

2 juni, Mexico: Voormalig burgemeester van Mexico-Stad Claudia Sheinbaum en senator Xóchitl Gálvez strijden om de eerste vrouwelijke president van ’s werelds grootste Spaanssprekende land.

5 juni, VK: Bankbiljetten met het portret van koning Charles komen in Groot-Brittannië in omloop, ruim een ​​jaar nadat hun ontwerp werd onthuld.

6-9 juni, EU: Burgers in 27 EU-lidstaten kiezen een nieuw uitgebreid Europees Parlement met 720 zetels, waarbij uiterst rechtse partijen aanzienlijke winsten voor ogen hebben.

6 juni, Frankrijk: Staatshoofden en oorlogsveteranen vieren de 80ste verjaardag van de D-Day-landingen, toen 160.000 geallieerde troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog op de stranden van Normandië landden.

14 juni – 14 juli, Europa: Voetbal staat centraal tijdens Euro 2024 in Duitsland, met Italië als titelverdediger.

27 juni, VS: President Joe Biden en de Republikeinse rivaal Donald Trump staan ​​tegenover elkaar in het eerste van twee debatten, terwijl de race om het Witte Huis steeds sneller gaat.

28 juni, Iran: Er vinden noodpresidentsverkiezingen plaats in Iran om een ​​opvolger te vinden voor Ebrahim Raisi, die op 19 mei omkwam bij een helikoptercrash.

error: Kopiëren mag niet!