SRD 2 miljard opgehaald bij TD-veiling, animo deelnemende banken groot

Bij de termijndeposito (TD) veiling van de Centrale Bank van Suriname deze week is een aanzienlijke geldhoeveelheid van ruim SRD 2.028,7 miljoen opgehaald. Opvallend deze week is het grote animo onder de deelnemende banken. Er is voor in totaal ruim SRD 2,6 miljard aangeboden. 

Het geveild bedrag was aanvankelijk gesteld op SRD 1,7 miljard, waarvan SRD 1 miljard voor de 1-weekse TD’s en SRD 350 miljard respectievelijk voor de 1-maandse en 3-maandse TD instrumenten. De rentes van al de drie TD-instrumenten zijn deze week gedaald.

Bij het 1-weeks TD instrument is de rente met 2 procentpunt gedaald naar 18 procent. Het toegewezen bedrag hier bedraagt SRD 1 miljard.

De rente bij de 1-maandse TD is deze week 18,5 procent geworden, een daling van 1,9 procentpunt ten opzichte van vorige week. Het bedrag dat is toegewezen is SRD 678,7 miljoen.

Bij de 3-maandse TD is het toegewezen bedrag SRD 350 miljoen, en de rente is 22,2 procent. Dit is een daling van 3,1 procentpunt ten opzichte van vorige week.

De jaar-op-jaar inflatie per eind april 2024 bedraagt 20,9%. De verwachting is dat de jaar-op-jaar inflatie per eind december 2024 onder 20,0% zal uitkomen.

Met de TD-veiling deze week zijn de totale rentekosten van de TD-veilingen sedert die in juli 2021 door de Centrale Bank zijn geïntroduceerd gestegen naar bijna SRD bijna 5 miljard. Met de rentekosten erbij van de Centrale Bank Certificaten (CBC) komen de rentekosten van de Open Markt Operaties van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in totaal op ruim SRD 6,2 miljard. Afgezet tegen de huidige wisselkoers komt dit neer op een bedrag van ruim USD 201 miljoen. 

SS

error: Kopiëren mag niet!