Mental health

Vergeleken met de grote armoede en honger onder kinderen in de wereld, is het begrijpelijk dat ouders denken dat hun kind wel blij, dankbaar en tevreden zal zijn als ze geen honger hebben, worden doodgegooid met materiële dingen als trendy schoenen, kleding naar de laatste mode dragen en mobiele telefoons bezitten.

Daarom was het schokkend om te vernemen dat het aantal zelfmoord gevallen onder de jeugd schrikbarend stijgt. Als de kinderen gelukkig zijn waarom dan een stijging van het aantal zelfmoordgevallen. Hebben we ons blindgestaard op slechts de buitenkant of lopen we rond met een verkeerd beeld van een tevreden en gezond kind? 

De zelfmoordgevallen zijn een wake up call dat er geestelijk iets mis is bij het kind, dat het kind niet gelukkig is. Men is geneigd te denken dat alleen volwassenen depressies en burn-outs krijgen en nu blijkt dat ook kinderen geestelijk onstabiel kunnen zijn. 

Het emotionele welzijn van kinderen is net zo belangrijk als hun fysieke gezondheid. Depressies, angst en gedragsstoornissen zijn vaak een directe reactie op wat er in het leven van het kind gebeurt. Mentale gezondheid beheerst niet alleen hun bewustzijn, maar bepaalt ook hun lichamelijke gezondheid en de manier waarop het lichaam functioneert. Het omvat het emotioneel, psychologisch en sociaal welzijn van het kind. Het beïnvloedt hoe het kind denkt, voelt en handelt. Het bepaalt hoe het kind met stress omgaat, hoe het met anderen omgaat en hoe het keuzes maakt.

Men is vaak slechts gefocust op het fysieke en vergeet daarom gemakshalve de mentale gezondheid, terwijl het minstens zo belangrijk is! Als je mentale gezondheid goed is, functioneer je beter, voel jij je lichamelijk fitter, sta je positiever in het leven en heb je minder last van stress. 

Het leven verloopt niet altijd zoals we zouden willen. We krijgen vaak te maken met teleurstelling, stress, verdriet en tegenslag, dingen die je geestelijke gezondheid kunnen aantasten. Volwassenen redden zich meestal wel, maar een kind is afhankelijk van volwassenen dus moeten wij volwassenen ervoor zorgen dat het kind ook geestelijk gezond opgroeit. Een kind voeden en materiële dingen geven is niet genoeg. Hou ook een oogje op zijn of haar gedrag. 

Is je kind angstig, nerveus, prikkelbaar, neerslachtig, rusteloos, heeft hij moeite met concentreren, met eten en/of slapen of in de omgang met leeftijdsgenoten of anderen. Hecht het kind zich moeilijk, heeft hij trauma’s, is hij verslaafd aan drugs, games of alcohol?

Wat kan je als ouder doen om je kind mentaal gezond te laten opgroeien?  De hersenen zijn het krachtigste en meest complexe orgaan van het lichaam.

– In de eerste plaats moeten we ervoor zorgen dat het kind voldoende slaap krijgt. Slaap helpt namelijk bij het reguleren van de chemische stoffen in onze hersenen die informatie doorgeven. Deze chemische stoffen zijn belangrijk bij het beheersen van onze stemmingen en emoties.  Goed slapen verlicht niet alleen stress, maar maakt je ook alerter en bewuster. Het verbetert ook je geheugen. Voldoende slaap helpt je hersenen om informatie te verwerken en om herinneringen op te slaan.

Eet gezond, dus let op de voeding. Gezonde voeding met veel groenten en vezels, heeft een goede uitwerking op de darmflora. En dus ook op de mentale gezondheid van het kind.

Lichaamsbeweging houdt de hersenen en de andere vitale organen gezond, en is ook een belangrijk voordeel bij het verbeteren van de geestelijke gezondheid. Je kan je beter ontspannen, concentreren en slapen.

Vermijd alcohol, roken en drugs. Veel kinderen vinden dit stoer en laten zich gemakkelijk overhalen. Overmatig drinken gedurende langere perioden kan leiden tot een tekort aan thiamine. Thiamine is belangrijk voor onze hersenfunctie en een tekort kan leiden tot ernstige geheugenproblemen, motorische (coördinatie) problemen, verwarring en oogproblemen. Roken geeft longproblemen en leidt tot verslaving en effecten van drugs kunnen zijn paranoia, waanideeën en verslaving.                                 

Vitamine D. Zonlicht is een geweldige bron van vitamine D. Vitamine D is een heel belangrijke vitamine voor ons lichaam en onze hersenen. Het helpt onze hersenen om chemische stoffen vrij te maken als endorfine en serotonine, die stresshormonen afremmen en onze stemming verbeteren.

Stress is vaak onvermijdelijk, maar weten wat je stress veroorzaakt en weten hoe ermee om te gaan is de sleutel tot het behoud van een goede mentale gezondheid. Leer het kind om niet weg te lopen voor problemen, reik hem dingen aan die rustgevend kunnen werken, zoals lezen, sporten, muziek. 

Tenslotte, tegen een kind schreeuwen of hem slaan is hetzelfde als modder gooien naar een modderig kind en verwachten dat die modder hem schoon zal maken. Achter elk wangedrag schuilt een gevoel en onder elk gevoel schuilt een behoefte. Wanneer we aan die behoefte voldoen i.p.v. ons te concentreren op het wangedrag, zullen we de oorzaak aanpakken en niet het symptoom. Daarmee breng je rust en stabiliteit in het leven van het kind. 

Beste mensen een perfecte ouder zijn is onmogelijk en proberen perfect te zijn, kan leiden tot uitputting. Wat je als ouder wel kan doen, is je batterijen opladen zodat jij je kind kan opvangen en begeleiden.

To be a good parent, you need to take care of yourself, so that you can have the physical and emotional energy to take care of your family.” (Michelle Obama)

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!