Debat over gevaren: Sigaret roken versus ‘vapen’

De laatste tijd is er vooral in internationale media veel aandacht voor de risico’s van ‘vapen’, het roken van elektronische sigaretten. Carlo S. vertelt Dagblad Suriname zijn ervaringen met zowel roken en ‘vapen’.

“Als bloeddruk patiënt rookte ik al meer dan twintig jaar gewone sigaretten. Ik was me er altijd van bewust dat roken schadelijk was voor mijn gezondheid, maar het was moeilijk om te stoppen. Toch wist ik dat ik iets moest veranderen om mijn bloeddruk onder controle te houden en mijn algehele gezondheid te verbeteren.”

Carlo besloot op een moment, na lang nadenken en onderzoek, om over te stappen op elektronische sigaretten. “Ik had gehoord dat ze minder schadelijk zijndan gewone sigaretten en dat ze me konden helpen om te stoppen met roken. Ik kocht een e-sigaret en begon met het gebruik ervan.”

“Het was in het begin even wennen, maar al snel merkte ik dat ik minder behoefte had aan gewone sigaretten. De e-sigaret gaf me nog steeds de nicotine die ik nodig had, maar zonder de schadelijke teer en andere giftige stoffen. Mijn bloeddruk begon langzaam maar zeker te stabiliseren en ik voelde me al snel beter.”

Volgens Carlo is een van de voordelen van elektronische sigaretten, dat je de hoeveelheid nicotine geleidelijk aan kunt afbouwen. “Dit was voor mij erg belangrijk, omdat ik mijn verslaving niet van de ene op de andere dag kon stoppen. Met de e-sigaret kon ik langzaam maar zeker mijn nicotine-inname verminderen, waardoor ik uiteindelijk kon stoppen met roken. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het gebruik van elektronische sigaretten. Zo is er nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten ervan en zijn sommige e-liquids misschien niet helemaal veilig.”

Carlo benadrukt in het gesprek met Dagblad Suriname, dat je als  bloeddruk patiënt je daarom altijd voorzichtig moet zijn en goed moet opletten welke producten je gebruikt. “Al met al ben ik erg blij dat ik de overstap heb gemaakt naar elektronische sigaretten. Mijn bloeddruk is verbeterd, ik voel me gezonder en ik heb eindelijk controle over mijn rookverslaving. Het is misschien niet voor iedereen de oplossing, maar voor mij heeft het zeker gewerkt.”

CS

error: Kopiëren mag niet!