Biden wil Oekraïne met Amerikaanse wapens binnen Rusland laten aanvallen

31 mei 2024 – President Joe Biden heeft Oekraïne toestemming gegeven om door de VS geleverde wapens te lanceren op militaire doelen in Rusland, maar alleen in de buurt van de regio Charkov.

Het besluit markeert een beleidsverandering van Biden, die standvastig had geweigerd Oekraïne toe te staan ​​Amerikaanse wapens te gebruiken voor aanvallen in Rusland.

Amerikaanse functionarissen zeiden, op voorwaarde van anonimiteit, dat het besluit van Biden alleen van toepassing is op doelen in Rusland, vlakbij de grens met de regio Charkov, waar een offensief dat op 10 mei door Moskou werd gelanceerd enkele dorpen heeft onder de voet gelopen.

De functionarissen zeiden dat het Amerikaanse beleid het Oekraïense leger zou blijven verbieden ATACMS, die een bereik hebben van maximaal 300 km, en andere door de VS geleverde langeafstandswapens te gebruiken voor diepe aanvallen in Rusland.

Sommige NAVO-bondgenoten en Amerikaanse wetgevers hebben Biden opgeroepen om de beperking op Amerikaanse wapens te versoepelen, zodat Oekraïne raketwerpers en andere militaire locaties in Rusland kan aanvallen die de opmars van Moskou naar Charkov steunen.

Russische straaljagers die binnen Rusland vliegen, buiten het bereik van de Oekraïense luchtverdediging, hebben het offensief ondersteund door zeer nauwkeurige glijbommen te lanceren op de Oekraïense verdedigingslinies en in Charkov, waar ze talloze burgerslachtoffers hebben veroorzaakt, aldus Reuters.

error: Kopiëren mag niet!