Stemmen zonder stress: Kan dat eindelijk een keer?

Stel je voor: verkiezingen zonder de stress van oproepingskaarten. Klinkt als een droom, toch? Waarom houden we vast aan een systeem zo oud dat het de dinosaurussen nog herinnert? Ja, die kostbare sprookjesstukjes papier die we allemaal kwijtraken zodra ze door de brievenbus ploffen.

Diverse verkiezingsorganisatoren vragen zich ook dagelijks af waarom we miljoenen besteden aan een proces waarbij mensen kaarten krijgen die ze vaak zelf moeten ophalen. En dat terwijl we allemaal al een ID-kaart hebben! Waarom niet gewoon stemmen met dat stukje plastic dat we dagelijks bij ons hebben? Simpel, toch?

Door dit om te draaien en kiezers zichzelf te laten registreren, besparen we niet alleen onze hardverdiende belastingcenten, maar weten we ook precies wie er wél zin heeft om te stemmen. Politieke partijen kunnen dan stoppen met het verbranden van hun marketingbudget om de onvindbare, niet-stemmende eenhoorns te bereiken en zich focussen op echte kiezers.

Klinkt allemaal te makkelijk? Tegenstanders beweren dat dit mensen kan uitsluiten. Ah, maar daar zit nu juist het mooie. Als je je voor de verkiezingen kunt inschrijven via internet, waarom niet een keer die luiwammes-mentaliteit doorbreken?

Het is tijd dat we afscheid nemen van onze innerlijke holbewoners. Geen oproepingskaart meer die maandenlang tussen de reclames en rekeningen ligt te verstoffen. Geen gedoe meer en ook nog eens een slimmere campagnevoering. Alles wat we nodig hebben past in onze broekzak: het glimmende, vertrouwde ID-kaartje. Dus, op naar die gestroomlijnde toekomst waarin stemmen net zo makkelijk is als koffiezetten… en misschien, heel misschien, zelfs leuk!

error: Kopiëren mag niet!