Politieke partijen in Suriname investeren in jonge kaders

In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2025 is er een opmerkelijke trend zichtbaar binnen de Surinaamse politiek: de toenemende focus op jonge kaderleden. Politieke partijen, zowel groot als klein, erkennen het belang van de stem en visie van jonge Surinamers en creëren volop ruimte voor deze groep om zich te uiten en actief deel te nemen aan het politieke proces.

Dyonne Sylvester, een jonge Surinaamse, sprak met Dagblad Suriname over deze ontwikkeling. “Het is cruciaal om te begrijpen waar de knelpunten van jongeren liggen”, benadrukt Sylvester. “De toekomst van ons land wordt immers gevormd door de actieve rol die deze groep uiteindelijk zal moeten vervullen.”

Een strategische keuze

De politieke partijen hebben ingezien dat jongeren niet alleen de toekomst zijn, maar ook een essentiële bijdrage kunnen leveren aan de huidige besluitvorming. Door jonge mensen te betrekken bij politieke discussies en hen een platform te bieden om hun ideeën en zorgen te uiten, hopen de partijen een dynamischer en toekomstgericht beleid te ontwikkelen.

Deze investering in jong kader is niet alleen een strategische keuze voor de komende verkiezingen, maar ook een noodzakelijke stap om duurzame verandering te bewerkstelligen. Jongeren brengen frisse perspectieven en innovatieve oplossingen voor de complexe problemen waar Suriname voor staat. Hun betrokkenheid kan helpen om onderwerpen als werkloosheid, onderwijs en milieu op de politieke agenda te plaatsen en te houden.

Voorbereiding op de verkiezingen

In de aanloop naar de verkiezingen van 2025 hebben verschillende politieke partijen al programma’s en trainingen opgezet om jonge leden voor te bereiden op een actieve rol binnen de partij en de politieke arena. Deze initiatieven variëren van workshops over politieke communicatie en leiderschapsontwikkeling tot stages binnen verschillende overheidsinstellingen.

“Het is bemoedigend om te zien hoe veel partijen serieus werk maken van het betrekken van jongeren”, zegt Sylvester. “Het geeft ons niet alleen een stem, maar ook de middelen en het vertrouwen om daadwerkelijk invloed uit te oefenen.”

Jongeren en de toekomst van Suriname

De inspanningen om jongeren te betrekken bij de politiek reflecteren een bredere erkenning van hun potentieel als drijvende kracht achter positieve verandering. 

Jongeren zijn hoopvol dat hun actieve deelname zal leiden tot een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving.

“Het is aan ons om de toekomst vorm te geven”, concludeert Sylvester. “En met de steun van de politieke partijen kunnen we ervoor zorgen dat onze stem gehoord wordt en dat onze visie werkelijkheid wordt.”

error: Kopiëren mag niet!