Mexico wil zich aansluiten bij de Zuid-Afrikaanse ICJ-zaak tegen Israël over de oorlog in Gaza

Mexico probeert zich aan te sluiten bij een zaak die door Zuid-Afrika tegen Israël is aangespannen wegens vermeende schendingen van de Genocideconventie van de Verenigde Naties tijdens de oorlog in Gaza, volgens een verklaring die dinsdag door het Internationale Gerechtshof (ICJ) is gepubliceerd.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador zei dat het “het allerbelangrijkste is om vrede te bereiken, dat is het standpunt van Mexico.”

Colombia en Libië dienden hetzelfde verzoek respectievelijk op 5 april en 10 mei in.

Zuid-Afrika spande afgelopen december een zaak aan tegen Israël, waarin het Israël beschuldigde van het plegen van genocide op de Palestijnen tijdens het conflict. De hoorzittingen in de zaak begonnen in januari toen Israël Zuid-Afrika ervan beschuldigde een “sterk verdraaide” beschuldiging van genocide te hebben geuit. Israël houdt vol dat zijn oorlog in Gaza wordt uitgevochten uit zelfverdediging, dat zijn doelwit Hamas is en niet Palestijnse burgers, en dat zijn leiders geen genocidale bedoelingen hebben getoond.

De Chinese president Xi Jinping riep donderdag op tot een vredesconferentie over de oorlog tussen Israël en de Palestijnse militante groep Hamas, terwijl hij Arabische leiders en diplomaten toesprak op een forum in Peking.

Minstens 36.224 Palestijnen zijn gedood en 81.777 gewond in de Israëlische oorlog in Gaza, volgens het laatste officiële dodental van het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in het gebied.

error: Kopiëren mag niet!