IMF: Suriname niet voldoende voorbereid op invoering BTW 

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft aangegeven dat Suriname niet volledig voorbereid was op de invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) in januari 2023. Het IMF, dat op verzoek van het Directoraat van Belastingen en Douane in Suriname een technische bijstandsmissie uitvoerde, concludeerde dat de implementatie en het beheer van de BTW in de eerste twaalf maanden te wensen overliet.

De BTW, die de omzetbelasting verving, bracht gedurende het eerste jaar ongeveer drie procent van het BBP op, wat 95,4 procent van de inningsdoelstelling vertegenwoordigt. Het IMF identificeerde diverse risico’s die, indien niet aangepakt, kunnen leiden tot zwakkere belastinginning en naleving.

Minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, verdedigde de wijziging van de BTW, ondanks fouten bij de implementatie. Hij stelde dat de belastinggrondslag van producten 60 procent had moeten zijn in plaats van de huidige 38 procent. Bovendien beïnvloedde de BTW-invoering de inflatie, die naar verwachting 40 procent zou bedragen.

error: Kopiëren mag niet!