Deskundigen vakbeweging stellen voor verhoging stroomtarieven in 11 stappen over 36 maanden

De technische deskundigen van de vakbeweging in de stroomtarievenkwestie hebben concreet voorgesteld om de verhoogde stroomtarieven in 11 stappen over een periode van 36 maanden door te voeren, of in 7 stappen over een periode van 24 maanden. 

Ze zijn nog steeds van mening dat de kostprijs van stroom per kWu SRD 1,46 lager moet dan wat nu door de EBS wordt gehanteerd. De EBS hanteert een kostprijs van SRD 4,86 per KWh. De kostprijs van SRD 3,41 die de deskundigen van de vakbeweging hebben gecalculeerd, scheelt jaarlijks een bedrag van ruim SRD 2 miljard aan overheidssubsidie. Over de gehele linie van de stroomproductie, van zowel hydro als thermische energie, zijn er componenten die de kostprijs van stroom omlaag kunnen brengen.

De concrete voorstellen van de deskundigen van de vakbeweging staan vervat in een schrijven dat dinsdag aan president Santokhi is verstuurd. 

Oude 800 kWu grens

In beide alternatieven van stapsgewijze doorvoering van de verhoogde stroomtarieven, wordt voorgesteld de oude 800 Kwh grens voor huishoudens te handhaven.

De verhoging van de commerciële en industriële verbruikers gebeurt in 1 stap per juni of juli dit jaar. De aansluitkosten zijn uit het kWh tarief gehaald. De toegang tot de Dispatch info is belangrijk voor blijvende

monitoring.

De zogenoemde subject-subsidie schalen dienen direct te worden afgeschaft, omdat de uiteindelijke afbouw hiervan ook weer problemen met zich zal meebrengen. 

Het werkelijke subsidiebedrag kan nog steeds op een simpele manier in de rekeningen worden verwerkt en zichtbaar worden gemaakt op de factuur zoals door de president is gevraagd.

Grote huishoudelijke klanten

Indien gewenst kunnen grote huishoudelijk klanten in één keer naar het

uiteindelijk tarief worden gebracht. Deze selectie kan middels simpele criteria door de EBS Tarieven Commissie (ETC) worden voorbereid.

De sportcentra, sociale instellingen, kerken en scholen kunnen het

huishoudelijk tarief in rekening worden gebracht. Er kan dan in de komende 6 maanden gewerkt worden aan een echte subject-subsidie door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. 

Alle noden die er ten aanzien van organisaties en instellingen zijn kunnen dan worden opgelost, aldus het voorstel van de technische deskundigen van de vakbeweging. 

SS

error: Kopiëren mag niet!